Heisa over Boef en Eurlings: eigen boef eerst

In opinie door Anja Meulenbelt op 05-01-2018 | 17:26

Ik heb me er tot nu toe niet mee bemoeid, omdat iedereen dat al deed. Maar dit wil ik wel kwijt: de huidige heisa over Boef en Eurlings hoort bij een interessante omslag in onze cultuur, ja, de onze, inclusief alle bevolkingsgroepen die hier wonen. Seksueel wangedrag en seksistische uitingen zijn niet langer acceptabel. En dat is winst. En dat daar koppen bij rollen: dat is niets anders dan achterstallig onderhoud.

Al veel te lang konden mannen er mee weg komen, als ze maar status hadden, beroemd waren, of voldoende geld hadden om er hun straf mee af te kopen. Veel te lang werden seksistisch wangedrag en geweld tegen vrouwen gezien als een privézaak, die geen relatie had met wat een man verder nog meer deed. Dat is nu dus afgelopen, en terecht. 

De uitingen van Boef kunnen niet meer. Laat dat vooral ook duidelijk zijn. Het probleem is alleen dat er heel veel boeven zijn, en er natuurlijk ook veel lui zijn die die uitingen willen zien als een etnisch verschijnsel, en niet als gedrag dat helaas in vele varianten onder alle soorten mannen voorkomt. De etnische groep die zich de enige 'echte' Nederlanders waant, denkt graag dat wij met onze geweldige waarden en normen er voor moeten zorgen dat al die hier verzeilde mannen met een migrantenachtergrond van ons leren hoe 'wij' hier met vrouwen omgaan. Doe maar niet, zou ik zeggen, want ook veel van 'onze' mannen hebben geen respect voor vrouwen. En ook niet voor LHBTQ mensen, en transmensen die ook meer gevaar lopen op misbruik en geweld. 

Een van de redenen dat vrouwen met een migrantenachtergrond het niet graag openlijk hebben over het wangedrag van 'hun' mannen is dat ze er bewust van zijn hoe dat ogenblikkelijk door nationalistisch en racistisch rechts wordt gebruikt tegen hun gehele groep. Maar juist dat moeten zwijgen is een deel van het probleem. Waar vrouwen hun mond moeten houden is het bestrijden van wangedrag in eigen kring heel moeilijk. Een manier om vrouwen die gerekend worden tot de 'anderen', omdat ze zwart of bruin zijn, te ondersteunen, is om ons in te zetten tegen de opkomst van nationalistisch rechts. Zo is de strijd tegen seksisme volstrekt verbonden met de strijd tegen racisme en islamofobie. En voor al die lui die nog steeds denken in termen als eigen volk eerst: dan ook eigen boef eerst.

Deze tekst verscheen eerder op de facebookpagina van Anja Meulenbelt

Foto: screenhot van youtubefilmpje waarin Eurlings steun uitspreekt op CDA-congres aan Maxime Verhagen om deel te nemen aan kabinet met gedoogsteun van PVV

Zie ook:

Mannen van een inferieure cultuur

 


Meer over moslimhaat, racisme, seksisme.

Delen:

Reacties


Emiel - 21/01/2018 00:42

U schrijft:
"Een van de redenen dat vrouwen met een migrantenachtergrond het niet graag openlijk hebben over het wangedrag van 'hun' mannen is dat ze er bewust van zijn hoe dat ogenblikkelijk door nationalistisch en racistisch rechts wordt gebruikt tegen hun gehele groep. Maar juist dat moeten zwijgen is een deel van het probleem. Waar vrouwen hun mond moeten houden is het bestrijden van wangedrag in eigen kring heel moeilijk. Een manier om vrouwen die gerekend worden tot de 'anderen', omdat ze zwart of bruin zijn, te ondersteunen, is om ons in te zetten tegen de opkomst van nationalistisch rechts."

Waar is de steun voor Femmes For Freedom? En hoe ongelooflijk hypocriet ben je nu eigenlijk?

michel - 18/01/2018 13:09

Anja Meulenbelt, Ik heb bewust geciteerd, om interpretatie-ruis te voorkomen:
- "Een van de redenen dat vrouwen met een migrantenachtergrond het niet graag openlijk hebben over het wangedrag van 'hun' mannen is dat ze er bewust van zijn hoe dat ogenblikkelijk door nationalistisch en racistisch rechts wordt gebruikt tegen hun gehele groep. Maar juist dat moeten zwijgen is een deel van het probleem."
- "Zo is de strijd tegen seksisme volstrekt verbonden met de strijd tegen racisme en islamofobie."

- Ja, zo kun je alles wegredeneren en/of de schuld bij anderen leggen. Moeten zwijgen vanwege nationalistisch rechts. Maar we hebben gelukkig een controlegroep, namelijk vrouwen in die migrantenachtergrond-landen. Kunnen de vrouwen daar dan wel vrij spreken over seksistisch wangedrag en geweld tegen vrouwen? De vraag stellen is 'm beantwoorden.
- Meulenbelt mag claimen wat ze wil. Ze mag een groep mensen buitensluiten in de strijd tegen seksisme, zelfs als Bij1-kandidaat. Maar besef wel dat dit slechts haar mening is. En zeker geen vaststaand feit, zoals zij wel suggereert (zo niet stelt).