Herverdeling geld funest voor wegwerken taalachterstanden in grote gemeenten

In opinie op 11-04-2015 | 20:14

De onderwijswethouders van de grote steden vinden het een slecht plan van staatssecretaris Dekker van Onderwijs om 20 miljoen euro voor het wegwerken van taalachterstanden bij kinderen bij de grote steden weg te halen. De wethouders van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben een brandbrief naar het kabinet gestuurd om niet in te stemmen met het plan van staatssecretaris Dekker.

Staatssecretaris Dekker wil vanaf het komende jaar 20 miljoen euro bij de grote steden weghalen en dat geld verdelen over kleinere gemeenten. De grote steden begrijpen dat ook kleinere gemeenten het geld hard nodig hebben, maar stellen dat Dekker daarmee afbreekt wat er in de grote steden is opgebouwd.

Deze 20 miljoen euro wordt onder meer gebruikt om peuters en kinderen in de kinderopvang op een spelende manier goed Nederlands te leren. Het is de bedoeling dat ze daardoor zonder taalachterstand op school beginnen. De voorgenomen herverdeling heeft volgens de onderwijswethouders negatieve gevolgen voor de achterstanden van de grote steden .Ze vrezen niet genoeg geld meer te hebben voor het bijscholen van peuterleidsters en het aantrekken van hbo-geschoolde medewerkers in de peuteropvang. Honderden leidsters dreigen daardoor op straat te komen staan en duizenden plekken in de voorschoolse opvang dreigen te verdwijnen.

Bron: NOS

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 

 


Meer over amsterdam, den haag, grote steden, onderwijs, rotterdam, taalachterstanden, utrecht.

Delen: