Het nieuws en de hypes van de afgelopen weken

In opinie door Ewoud Butter op 13-08-2013 | 10:55

We zijn er weer en speciaal voor u hebben we een selectie gemaakt van het nieuws, de hypes en de interessantste opiniestukken van de voorbije weken.

Nieuws

Laatste verdachte Ibn Ghaldoun is vrij
Vorige week is een elfde verdachte aangehouden in de zaak rond de examendiefstal op de middelbare school Ibn Ghaldoun.  De school gaat dit jaar verder onder christelijk bestuur. Farid Aouled-lahcen zoekt  in de Volkskrant de oorsprong van de examenfraude in het salafisme. Dat is volgens criminoloog Jan Dirk de Jong onzin (op joop.nl).  

"Immigratie versterkt samenlevingen en is geen bedreiging voor de sociale cohesie"
“Het is een belangrijk en positief resultaat dat immigratie samenlevingen in de 21e eeuw versterkt en dat een bedreiging voor de sociale cohesie zich niet voordoet zoals nog vaak wordt betoogd,” aldus onderzoeker Klaus Boehnke. Lees meer op Apache.
Meer etnische diversiteit en sociale cohesie (in wijken) hier

Moeder Anass start zelf onderzoek
De moeder van Anass Aouragh laat zelf een contra-expertise uitvoeren na het onderzoek van justitie naar de dood van haar zoon. De 13-jarige Anass heeft volgens het Openbaar Ministerie zelfmoord gepleegd. Zijn moeder twijfelt daaraan, maar een aangifte was geen aanleiding tot nieuw justitieel onderzoek. Lees verder bij Omroep West.

SCP: aanpak Vogelaarwijken mislukt
De vijf jaar geleden door het kabinet-Balkenende IV aangekondigde speciale aanpak van de veertig slechtste wijken in Nederland, de 'Vogelaarwijken', heeft geen meetbaar resultaat opgeleverd. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in zijn rapport Werk aan de Wijk. In vier jaar tijd is ongeveer 1 miljard euro geïnvesteerd in de probleemwijken, voornamelijk door de woningcorporaties. Uit het breed opgezette SCP-onderzoek blijkt dat de verwachtingen van de in 2008 aangekondigde extra inspanningen niet zijn waargemaakt.  De vele projecten hebben de leefbaarheid en de veiligheid in de Vogelaarwijken niet vergroot. Ook is het niet zo dat meer bewoners uit deze veertig wijken zich uit de armoede hebben gewerkt. Lees het rapport hier.
De Amsterdamse Federatie van Woningbouwcorporaties schrijft een kritische reactie Aanpak aandachtswijk heeft effect in Amsterdam en ook Ella Vogelaar laat weten dat ze het niet eens is met het SCP. 

College voor Rechten van de Mens doet onderzoek naar discriminatie op arbeidsmarkt
Om meer inzicht te krijgen in de achterliggende mechanismen van discriminatie, heeft het College voor de Rechten van de Mens de uitkomsten van internationaal wetenschappelijk onderzoek naar stereotypen op een rij gezet en toegepast op werving- en selectieprocessen. Het onderzoek vormt de basis van de training die het College ontwikkelt voor (toekomstige) P&O- en HRM-functionarissen.  Lees het literatuuronderzoek.
Meer over discriminatie op dit blog hier.

Rentevrije lening voor moslimstudenten
De Islamic Development Bank en stichting ORFD hebben gezamenlijk het iStudiefonds ontwikkeld om jonge, veelbelovende moslimstudenten financieel te ondersteunen bij hun studie. Het gaat hierbij om een rentevrije studentenlening die pas na het afstuderen afgelost moet worden. Lees verder hier.
Meer over islamitisch bankieren hier.

Politie noemt varkenskop bij moskee in Boskoop 'flauwe grap'
Bij moskee Arrahman in Boskoop is in het weekend van 20-21 juli een varkenskop ontdekt. Het hoofd is er in de nacht van zaterdag op zondag neergelegd. Het bestuur van de moskee gaat aangifte doen wegens belediging.  De politie laat, terwijl het onderzoek nog loopt, weten dat het om een 'flauwe grap' gaat.
Een overzicht van incidenten rond moskeeen de afgelopen jaren hier.

Doodziek meisje uitgezet naar Polen
De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND heeft eind 2012 een doodziek Georgisch meisje met haar familie uitgezet naar Polen. Bij Renata Agamiryan (6) werd een dag later acute leukemie geconstateerd. Lees verder in de Volkskrant. 
Meer over asielbeleid hier

Migrantenouderen genieten van dagbesteding binnen eigen groep
Dagbesteding binnen de ‘eigen’ groep voorziet in een duidelijke behoefte van oudere migranten. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek van Pharos in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Samenwerking tussen algemene instellingen en migrantenorganisaties blijkt de sleutel tot succes. Lees meer bij Pharos.
Meer over migrantenouderen hier, meer over migrantenorganisaties hier.

Extra geld voor homo-emancipatie
Het ministerie van OCW maakt de komende jaren zo’n 800.000 euro vrij om de acceptatie van homoseksualiteit binnen de Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap te bevorderen. Het geld mag besteed worden door de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag). Lees meer hier
Meer over homo-emancipatie op dit blog hier

Bij bericht op GeenStijl over Marokkaanse jongeren of moslims kan 80% van reacties prullenbak in
Noviafacts, een bedrijf in Almere, screent met een team van dertig mensen de gemiddeld 7.000 reacties per dag op GeenStijl. Directeur Claudia van der Laan: “Standaard wordt zo’n dertig procent verwijderd, maar wanneer het een artikel over moslims of Marokkanen betreft kan tachtig procent van de berichten linea recta de prullenbak in. Racistisch, discriminerend, beledigend.” 
Dit is te lezen op Volzin. Volgens GeenStijl is het bericht overigens aperte onzin.
Merijn Oudenampsen schreef een fraai stuk op joop.nl over 10 jaar GeenStijl.
Meer over reaguurders op dit blog hier.

Koeweit betaalt moskeebestuurders voor islampromotie
Het Parool bericht dat 2 Amsterdamse moskeebestuurders, Yassin Elforkani en Jacob van der Blom van de Blauwe Moskee, maandelijks geld krijgen van het ministerie van Islamitische Zaken in Koeweit om in Nederland de islam te promoten. Uit hun aanstellingsbrieven, in bezit van Het Parool, blijkt dat ze ook Koeweits belangen moeten bevorderen. Forkani ontkent dit. Hij stelt alleen een reiskostenvergoeding voor een reis naar Koeweit te hebben ontvangen. Uiteraard wijdde Carel Brendel, die al jaren schrijft over de banden van de Blauwe Moskee met de Moslimbroeders, een blog aan het bericht.
Voorspelbaar en komisch is dat de PVV zeer verbolgen op het bericht reageert. Komisch, omdat het juist de partij van Wilders is die geheimzinnig doet over de steun die de partij uit het buitenland krijgt

Harde cijfers: er zijn feitelijk weinig buitenlanders in Nederland
Lees verder hier
Meer harde cijfers over immigratie hier.

Overleden verdachte aanslagen Boston bezat extreemrechtse publicaties
De overleden verdachte van de bomaanslagen op de marathon in Boston, de 26-jarige Tamerlan Tsarnaev, was in het bezit van extreem-rechtse publicaties. Lees  hier meer.

Hypes

Ineke van der Valk pleit voor meer aandacht voor islamofobie
Anderhalf jaar na het verschijnen van het boek Islamofobie en Discriminatie ontstond er opeens enorme aandacht voor de studie van Ineke van der Valk. Aanleiding was een interview dat ze gaf aan Zaman Vandaag. Alsnog verschenen er verschillende 'recensies', van scribenten die het boek overduidelijk niet gelezen hadden, zoals op GeenStijl  of de Dagelijkse Standaard.  
Meer over islamofobie op dit blog hier.

Hype: islam en vrijheid van meningsuiting

Binnen enkele dagen werd van 3 personen bekend dat ze beperkt worden in hun vrijheid omdat ze bedreigd worden, of zich bedreigd voelen door moslims. 

1) Ebru Umar schreef een column in Metro waarin ze zich beklaagde over de vroege oproep tot gebed in Turkije en waarin ze profeet Mohammed een dode profeet noemde. In een artikel in het NRC liet ze vervolgens weten dat ze naar aanleiding van de column een stortvloed aan dreigtweets heeft gekregen. Vele, vooral Turkse Nederlandse jongeren lieten Ebru Umar weten dat ze haar graag dood zagen. Op grond van de tweets concludeerde Umar dat het om jongeren ging die hip zijn en alles verheerlijken wat Turks is. Verder constateert zij bij de jongeren een 'verregaande islamisering'.

2) In het VPRO programma Zomergasten liet cabaretier Hans Teeuwen weten dat hij zelfcensuur toepast omdat hij bang is voor islamitisch geweld. 

3) Politicoloog Monique Samuel liet bij Knevel en Van den Brink weten dat ze wordt bedreigd omdat ze kritisch is over de (Egyptische) Moslimbroeders. In hetzelfde programma benadrukte ze dat ze de islam respecteert. Volgens sommigen maakte ze daarmee een knieval voor haar bedreigers. Hafid Bouazza was één van de critici. Samuel verdedigde zich in een artikel op the postonline.

Dit leidde  tot een stortvloed aan blogs en artikelen over islam, vrijheid van meningsuiting en islamkritiek.

Op joop.nl verschenen verschillende artikelen, vooral naar aanleiding van de uitspraak van Hans Teeuwen.
Schrijver Abdelkader Benali stelt dat Hans Teeuwen bij Zomergasten niet verder komt dan borreltafelgeklets.
Journalist Bart Schut reageert: Niet Hans Teeuwen is in de jaren '90 blijven steken, maar Abdelkader Benali.
Hasna el Maroudi neemt het voor Abdelkader Benali op: "Hij [Benali] is een moslim en mag daarom per definitie het woord islamfobie niet gebruiken. Doet hij dat wel dan illustreert hij waar Hans Teeuwen op doelt: de eeuwige verongelijktheid van moslims."
Ook Han van der Horst heeft kritiek op Teeuwen en Ewout Klei stelt dat het gevaar bestaat dat de vrijheid van maningsuiting wordt verabsoluteerd. 'Als je wordt bedreigd vanwege je mening betekent dit niet dat je gelijk hebt' schrijft Klei.

Peter Breedveld wijst er ondertussen op Frontaal Naakt op dat er sprake is van hypocrisie en selectieve verontwaardiging: "Ja, lieve mensen, dreigen en schelden mag niet, behalve als je lid bent van de grote Roze Khmer-familie.

Het gaat dan al snel over de ruimte die er is voor islamkritiek. Met kritiek op de islam hoef je niet te rekenen op de steun van seculiere Nederlanders, schrijft Jonathan van het Reve in de Volkskrant in het artikel Seculier Nederland smoort kritiek op islam in luidruchtig gegaap.
Rob van Kan vraagt zich vervolgens af wat Van het Reve bedoelt met “kritiek op islam”. Ik zie die kritiek niet', schrijft hij. "Ik zie een hele hoop mensen die de islam overal met de haren bij slepen. Moet ik islamkritiek zien in een stukje van Umar waarin ze zeurt over het lawaai van de moskeeën in Istanbul?"

Ook Majda Ouhajji schrijft op Frontaal Naakt over islamkritiek Het verongelijkte en ondraaglijke gejank van islamcritici  en Ron Doherthy reageert.

Na vele opinie-artikelen luwt het 'debat' weer. Er is geen islamdebat concludeert Hans Groen op joop.nl. "Dat debat was al dood op het moment dat het begon. De standpunten en oordelen waren al ingenomen. De uitkomst ligt vast. Sinds Fortuyn en Van Gogh, zien we een eindeloze herhaling van zetten, oordelen en opvattingen."
En ook Miko Flohr stelt op the postonline ook dat het islamdebat een grijsgedraaide plaat aan het worden is. Over de vrijheid van meningsuiting zijn we het bijna allemaal eens. Van een politiek-correcte multiculelite die dwangmatig problemen loopt te ontkennen en bagatelliseren is geen sprake, meent hij.

Nu wachten tot het debat opnieuw begint. Nou ja, als je dan toch nog meer wilt lezen over de vrijheid van meningsuiting...kijk hier

Nog meer meningen.....

Ahmed Marcouch: ouders criminele jongeren profiteren mee
Ahmed Marcouch (PvdA) wil dat de Marokkaanse gemeenschap jonge criminelen gaat aanpakken, maar ziet vaak het tegenovergestelde.
'Etnische solidariteit', geeft Marcouch als reden dat Marokkanen bijna nooit meewerken met de politie. Ook zou de kloof tussen de Marokkanen en de politie te groot zijn en zouden Marokkanen bang zijn voor wraak wanneer ze iemand zouden 'verraden'. Ouders nemen volgens Marcouch te weinig hun verantwoordelijkheid. 'Vaak zie je dat ouders meeprofiteren, dus die zou je eigenlijk ook moeten aanpakken', zegt Marcouch. Hij schreef ook een opiniestuk Onrecht gedogen, dat is verraad.

Marcouch was niet de enige: ook zijn partijgenote, Martien Kuitenbrouwer, voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel West schrijft over de verantwoordelijkheid van de ouders. Zij citeert in een blog  over Marokkaanse jongeren het Buurtpraktijkteam: "Ouders lijken hun kinderen niet te corrigeren en soms zie je ook dat ze het negatieve gedrag juist van hun ouders hebben."
Meer over criminaliteit op dit blog hier.

Han Entzinger: Geen eerlijke kans voor 'pardonners'
De Nederlandse overheid werpt aan het einde van het integratieproces een onoverkomelijke barrière op voor de groep vreemdelingen die in 2007 onder het generaal pardon viel. Dat zegt Han Entzinger, hoogleraar migratie- en integratiestudies aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. "Wie A zegt, moet ook B zeggen. De overheid moet deze mensen een echte kans geven hier de volgende stap te zetten en Nederlander te worden. Het beleid nu komt de integratie niet ten goede." Lees verder in Trouw

Enis Odaci: "In het islamdebat wordt de televisiewaarheid heel snel dé waarheid"
Het islamdebat lijkt de laatste tijd gedomineerd te worden door atheïsten en aanhangers van de PVV. En tegelijkertijd zijn er steeds meer moslims die meer dan genoeg hebben van het islamdebat. Greco Idema (Nieuwwij) had een gesprek met een van de begeleiders van dit weekend, Enis Odaci. Odaci is voorzitter van Stichting Humanislam. Lees verder op Nieuwwij.

Lees ook:


Dit overzicht is samengesteld door Ewoud Butter

 

Steun Republiek Allochtonië

Waardeert u ons vrijwillige werk? U kunt ons steunen. Met een kleine bijdrage zijn we al blij.


 

 

 

 


Meer over ewoud butter, integratie, republiek allochtonië.

Delen: