Het spijt mij

In opinie door Dilan Yesilgöz op 18-01-2015 | 09:58

Beste leerlingen van het Kennemer College in Heemskerk,

Afgelopen week is tot mijn spijt door jullie directie een getekende poster van twee zoenende mannen weggehaald. De docent die deze poster had opgehangen, is ernstig toegesproken en berispt. Hij had klaarblijkelijk zijn taken als onderwijzer volledig verkeerd geïnterpreteerd.

Een deel van jullie had deze poster als kwetsend te ervaren. Een moslim en een niet moslim, van hetzelfde geslacht, zoenend, zo maar zichtbaar voor iedereen. Een belediging voor gelovigen, vonden sommigen. Ik weet niet of deze jongeren de bijgaande tekst ‘Liefde is sterker dan haat’ ook te kwetsend vonden.

De teamleider is rondgegaan naar alle klassen om duidelijk te maken dat er een ernstige fout is gemaakt. Aanstootgevende publicaties tonen, hoort niet tot het beleid van jullie school. Volgens de directie is het van jullie, VMBO-ers, echt te veel gevraagd om na te denken over een nuance of een grap. Immers, het is niet alsof jullie VWO-ers zijn ofzo.

Beste leerlingen het Kennemer College, het spijt mij. Het spijt mij voor de leerlingen die geen problemen hadden met de poster. Voor de leerlingen die het geluk hebben van huis uit te hebben geleerd wat het betekent om de vrijheden van ander te respecteren. Voor de leerlingen die weerbaar en sterk genoeg zijn om tegen een tekening te kunnen. Het spijt mij voor deze leerlingen dat zij nu de les hebben geleerd dat angstige en incompetente volwassenen meer kapot kunnen maken dan je lief is.

Maar misschien nog wel meer spijt het mij voor de leerlingen die emotioneel en boos werden om de poster. Het spijt mij dat jullie blijkbaar op jullie docenten zijn aangewezen, omdat jullie thuis niet open over andersdenkenden en andersgelovigen kunnen spreken.
Het spijt mij dat we als samenleving zo hebben gefaald dat jullie nu jonge mensen zijn die woede en onmacht voelen bij een tekening van twee zoenende mannen. Het spijt mij dat jullie een schooldirectie hebben die jullie keihard in de steek laat door dit moment niet aan te grijpen voor een gesprek over waar die woede nou vandaan komt. Het spijt mij dat jullie school van mening is dat het niet haar taak is om jullie te leren wat tolerantie voor de ander betekent. Het spijt mij dat jullie niet de tools krijgen om weerbaar en sterk om te gaan met de wereld om jullie heen. Het spijt mij dat jullie nu de les hebben geleerd dat het ok is om andersdenkenden de mond te snoeren. Het spijt mij dat de directie van het Kennemer College jullie nu al heeft opgegeven. Het spijt mij.

Dilan Yesilgoz - Zegerius is is sociaal-cultureel wetenschapper, redactrice van Republiek Allochtonië en Amsterdams VVD-raadslid. Meer van en over Dilan op dit blog: hier

Zie ook: 
Leerling dacht dat de profeet werd beledigd en verwijderde poster

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 


 


Meer over cartoons, charlie hebdo, dilan yesilgöz, onderwijs, vrijheid van meningsuiting.

Delen:

Reacties


John Dubbelboer - 19/01/2015 07:46

Er is een enorm rumoer ontstaan rond deze school. De directrice is weggezet als een bange volwassene die zwicht voor een paar pubers met nauwelijks uigekristalliseerde ideeën over hun “godsdienst”. Opvallend in de commentaren is dat velen vinden dat de school hier juist een bepaalde taak heeft. En dan volgen er meestal hoogdravende woorden over de vrijheid van meningsuiting.
De werkelijkheid op onze scholen met “moeilijk lerende kinderen” is anders. Het gaat inderdaad om pubers met “korte lontjes”. Zij worden geplaagd door een negatief zelfbeeld.
Het is helemaal niet gek om nog eens terug te denken aan het Terra College. Daar schoot een scholier van Turkse komaf een docent dood. Dramatisch maar de volgende dag hingen dertig leerlingen een spandoek op met de tekst: We love you (naam van de dader). Nog veel dramatischer.
Dat de directrice uiteindelijk heeft besloten om de poster weg te laten halen kan in het licht van de ontvlambare doelgroep worden gebillijkt.
Maar zij heeft zowat elke denkbare fout daarbij gemaakt.
Zij had direct het dwingende gedrag van een paar pubers moeten terugleiden naar een breed forum. Wat zij nu heeft gedaan is het frame van een intolerante godsdienst versterken.
Voorts heeft zij in de berichtgeving het beeld versterkt dat VMBO leerlingen dom zijn. Havo en VWO, ja dat is wat anders.
Verder heeft zij een docent op een ongekende manier vernederd. Het verhaal gaat dat de man of vrouw alle klassen langs heeft moeten gaan om zijn/haar excuses aan te bieden, een Noord-Koreaans horrorbeeld.
Zij heeft een brief geschreven aan de ouders en dat was met het herhaalde woordje “ernstig” in ieder geval authentiek. Wie nu op de website van de school kijkt, ziet dat een Communicatie en PR bureau het stokje heeft overgenomen.
Kennelijk mag er gemeenschapsgeld tegenaan om deze laffe bestuurder te sauveren.