Hoewel ik het doel steun van de anti Zwarte Piet activisten, verliezen ze mijn sympathie

In opinie door Tjeerd van Bekkering op 22-11-2017 | 18:22

Voor alle duidelijkheid: wat mij betreft hoeft Zwarte Piet zijn kleur niet te behouden. Ik snap waarom de figuur van Zwarte Piet voor het buitenland en voor groeiend aantal Nederlanders een racistische karikatuur is geworden. Wanneer een roetveeg Piet of een gekleurde Piet minder kwetsend is, laat Piet dan vooral van kleur verschieten. Tradities zijn niet in beton gegoten, dat geldt ook voor de tradities rond het Sinterklaasfeest. Tot zover kan ik de strijd tegen Zwarte Piet steunen.

Ik kan me echter ook verplaatsen in de Friezen - en andere Nederlanders - die een demonstratie tijdens de Sinterklaasintocht ongepast vinden. Ten eerste omdat ik vind dat een kinderfeest geen podium is voor een politiek debat tussen volwassenen. Ten tweede omdat ik het treurig vind wanneer zo'n kinderfeest vanwege dergelijke demonstraties bewaakt moet worden door hordes ME.

Keur ik daarmee de actie van de boze Friezen, die al dan niet gesteund door extreemrechtse groepen de weg blokkeerden goed? Nee. Ik ben het met Ewoud Butter eens dat a) minderheden het recht hebben om te demonstreren, b) dat de overheid dit recht moet garanderen en c) dat andere bevolkingsgroepen niet eigenhandig een demonstratie mogen tegen houden met een blokkade of de dreiging met geweld (vuurwerk).

De demonstratie van de anti Zwarte Piet activisten was legaal, de actie van de activisten illegaal. 

Toch houd ik een wat ongemakkelijk gevoel over aan het afgelopen weekend. Hoewel ik het doel steun van de anti zwarte piet activisten, verliezen ze met dit soort acties mijn sympathie. Ik vind hun keuze om tijdens de intocht te demonstreren onsympathiek en getuigen van net zo weinig empathisch vermogen als de smakeloze acties van bijvoorbeeld het in mijn ogen verwerpelijke Pegida tegen moskeeen. Dat het misschien mag binnen de kaders van de wet, betekent niet dat je het ook moet doen.

Een actie op het randje kan soms goed zijn om een punt te agenderen, maar je moet ook de hearts and minds winnen van anderen om op langere termijn een duurzaam effect te sorteren. 

En dan de ophef over de acties van de Friese activisten. Die ophef vind ik enerzijds terecht, maar tegelijkertijd vraag ik me af of degenen die nu zo hard het recht op demonstratie van de anti Zwarte Piet activisten verdedigen, dat ook zullen doen wanneer Pegida of een andere extreemrechtse club het demonstreren onmogelijk wordt gemaakt door anti-fascisten. Wees consequent en sta, zoals Butter zegt, ook dan pal voor het recht op demonstratie van de mensen waar je het niet mee eens bent. 

Omgekeerd geldt uiteraard hetzelfde: degenen die nu de actie van de Friese activisten goedkeuren, moeten in de toekomst niet piepen wanneer een demonstratie van een groep waarmee zij sympathiseren, wordt verhinderd door andere activisten. 

Dit artikel kwam binnen als reactie op dit stuk van Ewoud Butter

Zie ook:

'Maar het is een kinderfeest', is volgens Pieter Derks helemaal geen standpunt in het debat over pieten.

 

 

 

 


Meer over activisme, vrijheid van meningsuiting, zwarte piet.

Delen: