Hoofddoek af: heldendaad of verraad?

In opinie op 16-12-2010 | 12:17

Ceylan Pektas-Weber deed op het eerste debat van de Nieuwe Moskee haar hoofddoek af. Op de website wereldjournalisten vertelt ze waarom.

‘Twee jaar geleden had ik er geen seconde aan gedacht om zo voor u te verschijnen. Maar tegenwoordig schieten woorden tekort om elkaar te bereiken. Compassie alleen is te abstract om iets duidelijk te maken.’
Als reden voor deze eenmalige actie geeft ze aan dat ze weer als mens gezien wil worden. ‘Ik ben een gelovige, maar om dat te kunnen zijn moet ik eerst een mens zijn. Mijn hoofddoek is een uiting van mijn geloof. Natuurlijk kun je het geloof op verschillende manieren belijden. Ik draag een hoofddoek om in een lichte vorm van gebed te zijn.’

Heldendaad?
Voordat ze deze stap nam, heeft Pektas Weber dit met een aantal mensen uit haar omgeving besproken. De reacties waren verschillend. Sommige zagen het als een heldendaad en sommige namen het haar kwalijk. ‘Vriendinnen vonden dat ik dit niet kon maken vanwege mijn voorbeeldfunctie binnen de islamitische gemeenschap. Maar juist hierom heb ik het gedaan. Tegenwoordig zijn vrouwen zelf een hoofddoek geworden en zo worden ze ook aangesproken op straat. Ze worden niet meer als een mens gezien. Daarom is dit een stap voor mij in de toenadering.’

Lees het hele artikel op wereldjournalisten

Meer artikelen over de hoofddoek hier


Meer over ceylan pektas weber, emancipatie, hoofddoek, nieuwe moskee, vrouwenemancipatie.

Delen: