HTIB: steun aan ISIS is misdaad tegen de mensheid

In opinie op 18-08-2014 | 21:26

De Turks-Nederlandse arbeidersvereniging HTIB heeft een verklaring uitgegeven tegen extremisme, antisemitisme en islamofobie. Over de steun die vanuit Nederland wordt gegeven aan ISIS, schrijft de HTIB:

"In een democratische rechtsstaat is geen plek voor steun aan dit soort monsters. Goedpraterij van geweld op onschuldige burgers onder de noemer van de sharia, de jihad en het uitgeroepen kalifaat kan op geen enkele manier gerechtvaardigd worden. Wij beschouwen steun aan deze groep en hier actief propaganda voor maken als meewerken aan een misdaad tegen de mensheid."

Lees hieronder de gehele verklaring.

"De gebeurtenissen in het Midden-Oosten hebben gevolgen voor de verhoudingen in de hele wereld, zo ook in Nederland. Zij die denken dat de impact van deze gebeurtenissen vanzelf over- waait, zullen bedrogen uitkomen. De wereld is door alle moderne technologieën meer dan ooit een dorp geworden. Via onze smartphones krijgen we a la minute de laatste ontwikkelingen van inter- nationale conflicten te zien. We reizen binnen no time virtueel van Rusland en Oekraïne naar Israël en Palestina tot aan Irak en Syrië. We zien de gruwelijkste beelden en importeren alle emoties naar onze voordeur.

De aanvallen van de staat Israël op Gaza waar geen onderscheid wordt gemaakt tussen enerzijds terroristen en anderzijds kinderen, ouderen, vrouwen en onschuldige burgers hebben ook in Nederland geleid tot grote protesten. Helaas zijn deze protesten door sommigen gebruikt om antisemitische leuzen te scanderen, vergelijkingen te maken met nazipraktijken en zo nog meer jodenhaat aan te wakkeren. Deze chaoszoekers hebben zo een schaduw geworpen over alle vreedzame demonstranten. Dit heeft tot veel terechte kritiek geleid, maar ook onnodig de aandacht afgeleid van de rechtvaardige Palestijnse strijd.

Alsof dit al niet genoeg was, zijn er ook lui die met vlaggen openlijk steun hebben betuigd aan de terreurbeweging IS(IS). In een democratische rechtsstaat is geen plek voor steun aan dit soort monsters. Goedpraterij van geweld op onschuldige burgers onder de noemer van de sharia, de jihad en het uitgeroepen kalifaat kan op geen enkele manier gerechtvaardigd worden. Wij beschouwen steun aan deze groep en hier actief propaganda voor maken als meewerken aan een misdaad tegen de mensheid.

De vrijheid van meningsuiting is een groot goed in onze rechtstaat. Men mag hier nooit te licht mee om gaan, maar die vrijheid is niet onbegrensd. Verheerlijking van misdaden tegen de mensheid gaan alle grenzen ver te buiten. Wij roepen de Nederlandse juridische instituties dan ook op waakzaam te zijn en het recht te laten geschieden.

Tegelijkertijd mogen enkele chaoszoekers niet opnieuw een vrijbrief zijn voor nog meer vijand- schap tegen de moslims in onze samenleving. Wij verzetten ons net zo sterk tegen hen die haat en uitsluiting prediken tegen moslims als tegen de extreme uitwassen van de islam zoals IS(IS). Het is onacceptabel dat bijna een miljoen Nederlanders medeverantwoordelijk worden gehouden voor de beesten van IS(IS). Ook dit beschouwen wij als een daad van haat oproepen, die benoemd en veroordeeld moet worden.

Als oudste Turkse zelforganisatie in dit land hebben wij het altijd als onze kerntaak gezien om iedere vorm van haat en uitsluiting tegen te gaan. Wij hebben dit altijd gezamenlijk met andere maatschappelijke partners gedaan om een zo breed mogelijk democratisch front te vormen. Wij zullen juist nu doorgaan met onze strijd tegen antisemitisme, islamofobie en extremisme uit welke hoek dan ook. De komende tijd zullen meerdere initiatieven genomen worden om de gevolgen van internationale conflicten in ons land bespreekbaar te maken en daarmee gepaard gaande haat tegen te gaan.

Mustafa Ayranci
Turkse Arbeidersvereniging in Nederland"

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 Meer over afstand nemen, antisemitisme, extremisme, htib, isis, islamhaat, islamofobie.

Delen: