Huwelijksdwang (Peter Breedveld)

In opinie door Peter Breedveld op 28-04-2010 | 13:43

Minister Hirsch Ballin heeft zich totaal niet verdiept in de praktijk van de huwelijksdwang, anders had hij beseft dat een verbod daarop net zo absurd is als een verbod op kanker. Dat schrijft Peter Breedveld.

Huwelijk Vrij Nederland-redacteur Margalith Kleijwegt, bekend van haar onthutsende portret van allochtone gezinnen in het Amsterdam van Job Cohen, Onzichtbare Ouders, heeft een nieuw boek uit dat ik beslist wil lezen, Sofia. Dat gaat over een Marokkaanse vrouw die door haar familie wordt verstoten omdat ze met een Nederlandse man wil trouwen.

Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin kondigde bij de presentatie van het boek een nieuwe wet aan die huwelijksdwang verbiedt en dat is een treffende illustratie van de stugge wereldvreemdheid van het CDA en van deze minister in het bijzonder, en van het ver- en gebodsfetisjisme dat CDA’ers altijd zo wellustig botvieren.

Hirsch Ballin en zijn ambtenaren geven er blijk van geen ene hout te begrijpen van Turken en Marokkanen – want daar gaat die wet uiteraard over. Ze hebben zich totaal niet verdiept in de praktijk van huwelijksdwang, anders hadden ze beseft dat een verbod daarop net zo absurd is als een verbod op kanker. Goed bedoeld, maar er zal geen mens minder door aan kanker sterven.

De minister stelt zich zeker een soort Turkse of Marokkaanse Romeo en Julia voor: “Nee, papa, ik wil niet met Najib trouwen! Ik hou van Joris!” – “Jai mond houden, Sjamira! Iek jauw fader en jai doen waat iek sjeg! Jai met misjformde, analfabaite neef traauwen!” En dat dan Hirsch Ballin tussenbeide komt en roept: “Staekt uw dwingelandij, dwaelende! Laet uw dochter haer hart volgen of aanvaerd de consequenties van uw middeleeuwse mentaliteit: een gevangenisstraf van twee jaer!”

Huwelijksdwang werkt zo niet. De meeste ouders hoeven geen woord te zeggen. Dat hun dochter met een moslim trouwt, is een volkomen vanzelfsprekendheid. Zij gruwt niet van de gedachte met iemand te moeten trouwen die haar ouders voor haar hebben uitgekozen, ze gruwt van de gedachte iets te doen dat tegen de zin van haar ouders is. Die blinde loyaliteit, daar krijgt geen buitenstaander zelfs maar een krasje in.

De enkeling die wel rebelleert, wordt verstoten en wat ga je daar aan doen? Mensen dwingen gezellig de maaltijd te blijven delen met de vrouw die schande over hun hele familie heeft gebracht? Een vader dwingen van de vrouw te houden die hem publiekelijk heeft vernederd, die helemaal niks heeft overgelaten van zijn eer en zijn mannelijkheid?

Nee, dit is een strijd die de moslimdochters zelf moeten voeren. Die ze zelf moeten wíllen voeren.

Peter Breedveld is hoofdredacteur van het weblog Frontaal Naakt. Deze blog is eerder op Frontaal Naakt verschenen en met toestemming van Peter Breedveld ook op het Allochtonenweblog geplaatst. Lees de reacties hier


Meer over frontaal naakt, hirsch ballin, huwelijksdwang, peter breedveld.

Delen: