Ilhame Saadi: 'Ik ben een idealist en hecht enorm aan rechtvaardigheid en solidariteit'

In opinie op 14-03-2014 | 09:30

De laatste dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart verschijnen op Republiek Allochtonie verschillende artikelen over de verkiezingen, waaronder schriftelijke interviews met enkele, voornamelijke Amsterdamse kandidaten.

Ilhame Saadi (31) staat 12e op de kandidatenlijst van de PvdA.

Waarom moeten we op u en uw partij stemmen?

Ik heb me kandidaat gesteld voor de PvdA omdat zij zich als enige inzetten voor gelijke kansen. De PvdA maakt de verbinding. Verbinding tussen succesvolle Amsterdammers en Amsterdammers die een steuntje in de rug nodig hebben. Zodat Amsterdam voor iedereen blijft. Amsterdam is een prettige, internationale en tolerante stad, waar veel mogelijk is voor iedereen. Wat mij betreft moeten we dit zo houden. In Amsterdam staat de PvdA bekend op de eropaf-mentaliteit: niet eindeloos praten over problemen maar de issues bij de wortel aanpakken en oplossen. Met deze instelling heeft de PvdA bewerkstelligd dat we in Amsterdam van 44 naar 4 zwakke basisscholen zijn gegaan. Een resultaat waar ik enorm trots op ben. Nu knokken we om die laatste vier zwakke scholen goed te maken en de rest van de scholen nog beter. En we gaan door. Door de kwaliteit van mbo's te verbeteren, schooluitval aan te pakken en goed taalonderwijs aan te bieden.

Goed onderwijs is natuurlijk de manier om alle potentie van een kind te benutten en de beste mogelijkheid om gelijke startposities te bereiken. Ik persoonlijk wil met name die gelijke kansen en de emancipatie van man en vrouw op de agenda houden. In mijn leven heb ik zelf discriminatie ervaren; daarom snap ik wat ongelijkheid met een mens doet. Ik ben een idealist en hecht enorm aan rechtvaardigheid en solidariteit. Het is daarom schrijnend dat 1 op de 4 Amsterdamse kinderen in armoede opgroeit. Daar wil ik wat aan doen. We weten natuurlijk welke negatieve uitwerking deze armoede op kinderen en hun kansen voor later kan hebben. Ook wil ik werken aan het bestrijden van werkloosheid onder alle Amsterdammers. De werkloosheid onder niet-westerse migranten is overigens ruim driemaal zo hoog als onder autochtonen: 16 tegen 5 procent. Bij jongeren is het verschil nog groter: 28 procent tegen 10 procent. De situatie is het ergst bij Marokkaanse-Nederlanders en vluchtelingen. Verder zien we zeer hoge cijfers van werkloosheid onder goed opgeleide jonge vrouwen met een kleurtje. Dit is een zeer ongewenste situatie, omdat je met economische zelfstandigheid en emancipatie van deze jonge vrouwen veel potentiële misstanden kan voorkomen. Ik wil mij dus richten op jeugd, werk en perspectief voor alle Amsterdammers, emancipatie en het bestrijden van discriminatie op de arbeidsmarkt.

Wat hoopt u de komende 4 jaar te bereiken?

Ik hoop dat we het percentage jeugdwerkloosheid drastisch verminderen en dat we jongeren hebben die goed voorbereid de arbeidsmarkt betreden. Dat ze een goede stage kunnen volgen, niet gediscrimineerd worden en dat we mensen weer bestaanszekerheid kunnen verschaffen in de vorm van een fatsoenlijke baan.

Waarop kan wat u betreft de komende 4 jaar bezuinigd worden?

Wat mij betreft kunnen we op de bouw van nog meer parkeergarages bezuinigen. Eerst de mens, dan de auto!

Wat moet er volgens u gebeuren om de enorme werkloosheid onder niet-westerse jongeren op te lossen?

Ik denk dat we deze jongeren goed voorbereid de arbeidsmarkt op moeten sturen. Of het nou werknemersvaardigheden, goede stages of een netwerk aanbieden is (bijvoorbeeld middels coaches). Voorts moeten we goede afspraken maken met werkgevers. Zo hebben we nu bijvoorbeeld startersstages, waardoor we jongeren een duwtje in de rug kunnen geven. De overheid als aanbestedende dienst heeft bovendien middelen om op te kunnen treden in geval van discriminatie van deze jongeren. We kunnen er voor zorgen dat in elk contract wordt opgenomen dat bij discriminatie de overheid niet langer zaken met die bedrijven zal doen. Ik ben heel blij dat Lodewijk Asscher daar in Den Haag ook voor pleit. Verder hoop ik dat we jongeren kunnen interesseren in opleidingen (zoals in de techniek) die daadwerkelijk tot een baan leiden. Daar zijn goede afspraken met scholen heel belangrijk voor. Daarnaast verbeteren we het mbo-onderwijs, pakken we schooluitval aan en stellen we leerwerkmakelaars op mbo-scholen aan die jongeren aan een stage en werk helpen.

Op welke website kunnen we meer informatie over u vinden?

Op de website van de PvdA Amsterdam

Twitter: https://twitter.com/Ilham020s


Meer over de gemeenteraadsverkiezingen op dit blog hier

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  


Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen 

 

 


Meer over #gr2014, amsterdam, ilhame saadi, kandidaten, pvda.

Delen: