Inburgeringscursussen houden vrouwen achter het aanrecht

In opinie op 22-12-2010 | 09:08

Inburgerende migrantenvrouwen komen vaak in trajecten terecht waardoor ze als vanzelfsprekend huisvrouw of hooguit vrijwiliger worden.

E-Quality, Kenniscentrum voor Emancipatie, Gezin en Diversiteit beschouwt het als zeer twijfelachtig dat de overheid tienduizenden vrouwen opleidingen aanbiedt die gericht zijn op een bestaan als huisvrouw of hooguit vrijwilliger. Veel vrouwen worden bij de intake automatisch in het inburgeringsprofiel OGO (Opvoeding, Gezin en Onderwijs) geplaatst, terwijl er vrijwel geen enkele man is die in deze klassen aanschuift.

Dat komt volgens E-Quality onder andere doordat het OGO-profiel soms aan de vrouwen wordt ‘opgedrongen’ door de intake-ambtenaar. Die laat zich soms te veel leiden door de heersende beeldvorming over migrantenvrouwen: laagopgeleide dames die zich in een min of meer gedwongen huwelijk bevinden, volgzaam zijn aan de man en geen ambitie hebben om verder te komen.

Ook Scala, Expertisecentrum voor Emancipatie en Participatie, concludeert iets soortgelijks in een nog uit te brengen advies aan de gemeente Rotterdam: ‘Komen vrouwen niet te snel terecht in een traject gericht op opvoeding, terwijl zij misschien ook richting werk of een vervolgopleiding geleid kunnen worden? Het advies is om het onderscheid tussen deze twee trajecten op te heffen en zowel het onderwerp ‘opvoeden in Nederland’ als ‘toeleiding tot opleiding en arbeid’ standaardonderwerp voor alle inburgeraars, mannen en vrouwen, te maken.’

Het afschaffen van de financiering voor de vrijwillige inburgering zal vooral de vrouwelijke migranten treffen, voorspelt E-Quality verder. Vaker dan mannen beschikken ze niet over eigen inkomen.

Lees meer in Binnenlands Bestuur

zie ook:

GroenLinks:inburgering is geen huishoudschool

Meer inburgering hier

Meer emancipatie hier


Meer over emancipatie, inburgering, onderwijs, verborgen vrouwen, vrouwen, vrouwenemancipatie.

Delen:

Reacties


Roos Friesland - 26/12/2010 12:16

Ik ben bijna 11 jaar docent inburgeren/ NT2/alfabetisering en staatsexamen.
Binnen de inburgeringscursus is voor zowel mannen als vrouwen het onderdeel opvoeding,onderwijs en gezondheid een verplicht onderdeel. Een goede docent besteedt in zijn lessen aandacht aan deze onderwerpen. Deze onderwerpen staan trouwens ook in veelgebruikte lesboeken en worden op het ibexamen getoetst. Veel lager opgeleide vrouwen hebben - hoe pedant dat misschien ook klinkt - heel hard uitleg en hulp nodig bij zaken omtrent onderwijs, opvoeding en gezondheid.
Ik zie in mijn klassen juist dat vrouwen (en mannen) op een te hoog! niveau zijn ingedeeld. In mijn staatsexamengroepen (diploma geeft toegang tot een MBO-opleiding) zitten heel vaak mensen die daar niet thuishoren. het lijkt erop of de norm steeds verder naar beneden wordt bijgesteld. Ik hoor van meer mensen uit het veld dat veel vrouwen liever thuisblijven bij hun kinderen. Velen hebben zorgen, gaan in hun slachtofferrol zitten en kunnen of willen zich niet concentreren op de lesstof.
Gelukkig heb ik ook veel vrouwen en mannen die in staat zijn de taal te leren. Ook deze - hoger opgeleide mensen- moeten zonder uitzondering - erg hard hun best doen om te slagen.
Roos Friesland, auteur van het boek nburgeren in de praktijk, persoonlijk verslag van een docent.