‘Integratie allochtone vrouwen Amsterdam op de tocht’

In opinie door Kemal Rijken op 30-11-2011 | 17:50

Tekst: Kemal Rijken

De integratie van meer dan driehonderd niet-westerse allochtone vrouwen in Amsterdam komt op de tocht te staan, dat stelt de SP in de Amsterdamse gemeenteraad. De stichting Amsterdams Buurvrouwen Contact (ABC) loopt mogelijk 80.000 euro aan subsidie mis door bezuinigingen van het college van b en w. De SP-fractie doet een voorstel om ABC te redden. Hierdoor kan er een gat ontstaan in de Amsterdamse begroting.

De stichting geeft al meer dan tien jaar individuele taal- en integratielessen aan allochtone vrouwen die niet de mogelijkheden hebben om zich wegwijs te maken in de maatschappij. Veelal gaat het om vrouwen uit niet-westerse landen die al jaren in ons land wonen en in een sociaal isolement zitten. ABC haalt hen uit hieruit en brengt hen zelfredzaamheid bij. Op jaarbasis bereikt de stichting meer dan 300 vrouwen waarvan bijna een derde na hun cursus actief blijft buiten de deur. ABC telt zes betaalde medewerkers en 250 vrijwilligers. Jaarlijks krijgt de club een gemeentelijke subsidie van 80.000 euro. Als het aan wethouder Andrée van Es (participatie, Groenlinks) ligt, gaat de subsidie van ABC binnenkort naar 0 euro. De kostenbesparing staat in het kader van het pakket aan drastische bezuinigingen waar de gemeente voor staat: tot 2014 moet het stadsbestuur 308 miljoen euro besparen.

ABC mag echter niet gekort worden, meent SP-raadslid Maureen van der Pligt. 'Deze vrouwen moeten de kans krijgen om onze taal te leren en te integreren', zegt ze. Volgens de SP kan Van Es 70.000 euro vrijmaken voor ABC. 'Onlangs is de stichting Hart voor Amsterdam ter ziele gegaan. Die stichting zette zich in voor sociale samenhang in de stad en kreeg 70.000 euro per jaar van de gemeente. Dit overgebleven subsidiegeld kan worden doorgeschoven naar ABC", zegt Van der Pligt. Ze dient een motie om de emancipatiestichting met het geld van Hart voor Amsterdam te redden. Het deert haar niet dat er daardoor een gat in de begroting van 70.000 euro kan ontstaan. ‘De SP maakt daarin andere keuzes en besteedt dat geld liever aan ABC.’ Het is onduidelijk hoe de SP het mogelijke gat wil dichten.

Desondanks ziet wethouder Van Es ziet het idee van de SP wel zitten. ‘Het voorstel vind ik sympathiek, maar meer wil en kan ik hier nog niet over zeggen. Aanstaande vrijdag brengen we als college een advies uit over alle moties die deze week uit de gemeenteraad zijn voortgekomen. Ik zal mijn collega’s positief adviseren over dit voorstel’, zegt de Groenlinks-wethouder. Verder kan ze nog niets zeggen over een mogelijk tekort in haar begroting van 70.000 euro en hoe ze dit in wil vullen. ‘Ik vind dit voorstel zeer sympathiek.’ 

Kemal Rijken is redacteur van Republiek Allochtonie.


Meer over abc, allochtone vrouwen, amsterdam, emancipatie, integratie, kemal rijken, vrouwen, vrouwenemancipatie.

Delen: