Islamitische scholen halen relatief hoge CITO-scores

In opinie op 16-09-2013 | 07:39

Islamitische basisscholen halen goede resultaten met de Cito-toets. Ze scoren beter dan gemiddeld. Zo blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws. Hieruit blijkt dat 43 onderzochte islamitische basisscholen gemiddeld een 7,6 scoren. Negen van deze scholen scoren hoger dan een 8.

RTL Nieuws maakte samen met onderwijskundige Jaap Dronkers van de Universiteit Maastricht een rekenmodel, waarbij ook andere factoren dan de cito-score werden meegenomen.
Volgens deze methode scoort de Al Wafaschool in Amsterdam het beste van de islamitische scholen: een 8,9.

Islamitische scholen halen overigens niet de hoogste score van alle soorten scholen, dat zijn de Algemeen Bijzondere scholen. Deze 311 scholen scoren een 8,3. 

Bij de methode van Dronkers wordt gewerkt met de standaardafwijkingen die een school boven of onder de 'verwachte waarde', oftewel het gemiddelde van vergelijkbare scholen, zit. Hierbij wordt onder andere rekening gehouden met het aantal leerlingen met laag opgeleide ouders per school (per 1 oktober 2011), postcodes van leerlingen (per 1 oktober 2011) en informatie over de afkomst van leerlingen. 

Er is veel kritiek op de methode. De Cito-scores zijn een moment-opname en gaan maar over een klein deel van het lespakket dat op basisscholen wordt aangeboden. Daarnaast zegt het niet alles over de schoolprestatie, omdat niet bekend is op welk niveau de leerlingen zaten, toen ze op school kwamen.  

Kijk voor alle CITO-scores hier.

De website Stuk Roodvlees heeft een kritisch stuk geschreven over de werkwijze van Dronkers en RTL

Zie ook:

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.Meer over cito, islamitisch onderwijs, rtl.

Delen:

Reacties


Bart - 18/09/2013 16:45

Geen Stijl haalt deze stelling genadeloos onderuit. Islamitische scholen presteren veel slechter dan gemiddeld.

abdel kaolo - 17/09/2013 08:04

ik ben er wel trots op maar mijn dochter gaat niet naar een islamitische basisschool. Het is een gevoel maar ik denk dat zij op een gemengde school beter tot haar recht komt