Islamquiz 'Zóóó Moslim' vanavond bij de AVRO

In opinie door Floris Meijer op 20-01-2011 | 10:44

Vanavond zendt de AVRO 'Zóóó Moslim' uit, een islamquiz gepresenteerd door Art Rooijakkers waarin bekende Nederlanders worden getest op hun kennis over de islam. Een actueel thema, dat is zeker. En misschien ook geen overbodige luxe als je de kennis over de islam van de gemiddelde Nederlander in ogenschouw neemt. 'Hoeveel moslims telt Nederland' (± 850.000) en 'wanneer leefde de islamitische profeet Mohammed' (ca. 570-632) zijn geen vragen waar iedereen zomaar het juiste antwoord op weet.

Bekende Nederlanders als presentator Sebastiaan Labrie, actrice Miryanna van Reeden en PVV-adviseur Ehsan Jami zullen tijdens de uitzending op dergelijke vragen worden getest. Islamkenner en arabist Maurits Berger zal deskundig commentaar leveren en 3FM dj Gerard Ekdom draait tussendoor op de Islam geïnspireerde popmuziek. 

Maar zoals wel vaker met tv-uitzendingen of debatten rond het thema 'islam' loopt de AVRO met de uitzending van vanavond het risico dat het uitsluitend over dé islam gaat en wederom niet over (Nederlandse) moslims. Dat moet journaliste Hanina Ajarai ook hebben gedacht. In de nrc next van vandaag somt zij alvast een aantal zaken op waar Nederlandse moslims van houden ('stuff muslims like'), om ook wat van die kennis op Nederland over te brengen. Volgens Ajarai vieren Nederlandse moslims graag vakantie in een islamitisch land (Syrië, Egyptie, Maleisië), luisteren ze naar anasheed (Islamitische reli-muziek) en houden ze ervan om een bruiloft of bazaar te bezoeken. 

'Zóóó Moslim' (mét een hoofdletter M) is vanavond om 20.25 uur te zien bij de AVRO op Nederland 3.

Via deze link kan vanavond online mee worden gedaan aan de islamtest.

Lees verder op de website van nrc next.


Meer over Floris Meijer, Islamquiz Zóóó Moslim, Maurits Berger.

Delen:

Reacties


s.postma - 22/01/2011 13:56

wat wil men bereiken met dit programma.
De waarheid omdraaien?
Een echte discussie kan men niet met ze aangaan, aangezien de islam geen flexibiliteit kent en de meeste moslims niet objectief cq blind zijn als het over de inhoud van de Islam gaat.

I.M. Johanssom - 21/01/2011 20:53

Wat een ontzettend raar programma! Hoe rijm je het promoten van de islaam (waareom?!) met het feit dat die vredelievende, tolerante moslims een z.g. "afvallifge" in de haren vliegt. In drie seconden was de hele idee vanIslam promoten volstrekt teniet gedaan door intolerante, aggressieve moslims. Dat was niet de bedoeling denk ik. Jammerlijk gefaald.