Jason W. waarschuwt moslimjongeren voor radicalisme

In opinie op 16-10-2010 | 08:24

Jason W., die waarschijnlijk lid was van de Hofstadgroep, neemt afstand van zijn extremistische gedachtengoed. In een brief aan de Volkskrant waarschuwt hij moslimjongeren zich 'niet te laten misleiden door valse beloften en idealen'. Hij schrijft: 'De idealen die ik eens huldigde zijn teloor gegaan en ik ben tot het besef gekomen dat ze moreel bankroet zijn'. Het streven om een islamitische staat te realiseren is volgens hem 'op een totale mislukking uitgelopen'.

De brief is volgens de Volkskrant geen emotioneel ego-document, maar een theoretische analyse van het faillissement van zijn vroegere ideeën: 'Het beeld dat de wereld slechts bestaat uit gelovigen en ongelovigen, waarbij de laatsten er slechts op uit zijn om de eersten te vernietigen, is een kinderachtige en grove simplificatie van de werkelijkheid,' schrijft hij.

De strategie die islamisten in Palestina, Afghanistan en Tsjetsjenië hebben gevolgd is volgens W. 'alleen maar contraproductief geweest'. De sharia noemt hij 'een anachronisme', 'die is geënt op traditionele, rurale gemeenschappen'. Moslims, vooral salafisten (ultra-orthoxen, red.) roept hij op 'de moderne wereld met al zijn verworvenheden, waaronder de democratische rechtsstaat' te accepteren.

In hoeverre de opmerkingen van Jason W oprecht zijn valt uiteraard niet te beoordelen. Islamdeskundige Maurits Berger verklaart in de papieren versie van de Vokskrant (p.7) dan ook dat hij uit de brief niet kan opmaken of Jason W. daadwerkelijk tot inkeer is gekomen. Volgende begint in 'de bunker' in Osdorp het hoger beroep in de Hofstadzaak. Het Amsterdamse hof buigt zich dan opnieuw over de vraag of de Hofstadgroep een terroristische organisatie is.

Lees verder in de Volkskrant

 


Meer over deradicalisering, extramisme, jason w, radicalisering, salafisme, salafisten, volkskrant.

Delen:

Reacties


www.)()(.nl - 19/10/2010 10:24

In de islaam wordt geacht je hersenen te gebruiken. Dat heeft deze jongen denk ik ook gedaan. Ghair inshaAllah