Jesse Klaver roept partijleiders op afstand te nemen van racisme en geweld

In opinie door redactie op 19-11-2018 | 07:21

GroenLinks leider Jesse Klaver heeft gisteravond op Facebook zijn collega partijleiders opgeroepen stelling te nemen tegen racisme en geweld. Aanleiding hiervoor vormen de intimidaties, gewelddadigheden en vele racistische uitingen waarmee anti-Zwarte Piet demonstranten afgelopen weekend in verschillende gemeenten bejegend werden. Hieronder het bericht dat Jesse Klaver op Facebook plaatste.

Ik ben eerlijk tegen jullie als ik zeg dat ik dit een hele moeilijke discussie vind. Een discussie zonder winnaars bovendien. De Zwarte Pieten-discussie verdeelt ons, alle Nederlanders. En deze verdeeldheid werd verschrikkelijk duidelijk dit weekend.

Zaterdag was ik met mijn kinderen naar de intocht en kon ik genieten van het Sinterklaasfeest. Tegelijkertijd waren de berichten die ik binnenkreeg onwerkelijk. 

Want wat ik dit weekend heb gezien, is volslagen belachelijk. 

Vreedzame demonstranten die door hooligans werden geïntimideerd, racistisch bejegend, bekogeld en zelfs aangevallen. Op sommige plekken moesten demonstranten zelfs schuilen in een politiebureau. Op andere plekken kon de politie de veiligheid niet garanderen en mocht er niet worden gedemonstreerd.

De discussie woedt verder op Twitter en Facebook: 

“Jullie hebben hier niets te zoeken, ga terug naar je eigen land”
“Jij hoort thuis in een verblijf in Kenia” 
“N**** zijn gwn onzekere gefrustreerde mongolen”

Dit gaat veel verder dan de Zwarte Piet-discussie, dit gaat over onversneden racisme in onze samenleving. En nee, dit betekent niet dat als je Sinterklaas viert, dat je een racist bent. Absoluut niet zelfs.

Ik ben, net als jullie allemaal, opgegroeid met Sinterklaas en Zwarte Piet. Nooit iets achter gezocht, nooit iets verkeerds mee bedoeld. Maar een paar jaar terug was ik op huiskamerbezoek in Amsterdam. Die avond werd mij helder dat het niet zozeer gaat om wat ik er mee bedoelde, maar om hoe het overkomt. Waar het stereotype vandaan komt. 

Wij hebben als land een jarenlange Sinterklaastraditie, een traditie die zich elke generatie weer aanpast, maar waar het feest blijft bestaan. We hebben wel een andere traditie die onder druk staat. De Nederlandse traditie van openheid en tolerantie. Van gelijkheid en vrijheid van meningsuiting. Want met dit soort leuzen, acties en geweld blijft er van die traditie weinig over. Als we ons er niet tegen verzetten.

Politici hebben lang bewust de Sinterklaasdiscussie gemeden. En ik zeg je: als vader is voor mij ook het belangrijkste dat mijn kinderen een onbekommerde en magische Sinterklaastijd beleven. Tegelijkertijd is het dit weekend zo uit de hand gelopen dat Nederlandse waarden op het spel staan. Dan mogen we niet zwijgen. 

Daarom roep ik alle partijleiders, en de premier voorop, om afstand te nemen van al het racisme en geweld. Om heel helder te maken wat Nederlands is, en wat voor taal niet bij ons land past. Het is tijd voor een helder en duidelijk politiek signaal tegen racisme.

Bron: facebookpagina Jesse Klaver

Reacties van andere partijleiders tot nu toe:

 

Zie ook:

 

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over racisme, sinterklaas, zwarte piet.

Delen:

Reacties


Daniel - 19/11/2018 21:28

Hier een politicus die zn geweten belangrijker vindt dan zn politike aanhang: https://www.facebook.com/gertjansegersCU/posts/587808941656149?__xts__%5B0%5D=68.ARAS2AVYwf2Bd5d05bqntEdDXEb57Irumy_vaZ4KEJ7jFJ37Jh1ZHoaoE63shLiVj01y30cZI93dJyjFGL7MlZHWTS0H8iClmqnv7UUZTYT0-bX-LfyVXniXG-KBDi48VAAemWu3VNflnzBUACV5bVXhQEYzhb_-qxM5ptAD7_1L8eNdAA5z0ab5IfJRBZxQk_ppDFQBev9niuSEn93z_0q5QaWX2fwLsbD0RAiJlp4dSi7L7EwkNu3NMlID_zCsM3-Mej0HbyWC-MiJ-_WeqWzED-n5JGNM-pgLd8XlB-t7U3dEbXtG6ia0rQkr8jivMTzh1yKpjXxXoXojVv8&__tn__=C-R