Jet Bussemaker eist vertrek van rector Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR)

In opinie op 11-06-2015 | 08:13

Minister Bussemaker heeft geen vertrouwen meer in Ahmet Akgündüz, de rector van de Islamitische Universiteit van Rotterdam (IUR). Bussemaker heeft de raad van toezicht gevraagd de rector weg te sturen nadat deze opnieuw in het nieuws kwam na omstreden uitspraken.

Akgündüz raakte deze keer in opspraak nadat hij op Facebook een oproep deed om niet op de van origine Koerdische partij HDP te stemmen. Hij noemde het "een partij van homo's en Armeniërs". Mensen die niet op president Erdogan stemmen noemde hij "domme moslims".

De rector van de IUR  kwam eerder onder vuur te liggen na uitspraken over alevieten, een grote Turkse vrijzinnige minderheid. Ook zou hij steniging hebben aangeduid als "een van de voorgeschreven straffen binnen de islam".

Onderwijsminister Bussemaker schreef in 2013  aan de Tweede Kamer dat zij de accreditatie niet kan intrekken zolang de onderwijskwaliteit niet in het geding is.

Begin dit jaar werd de IUR onder verscherpt toezicht van de inspectie gesteld nadat de rector zich negatief had uitgelaten over Turks-Nederlandse kandidaten voor het Europees Parlement, terwijl de inspectie eerder met hem had afgesproken dat hij geen uitspraken meer zou doen die maatschappelijke commotie veroorzaken. De minister benadrukte toen dat als de opleiding niet voldoet, de accreditatie kan worden ingetrokken.

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook! 
 


Meer over akgunduz, islamitisch onderwijs, islamitische universiteit rotterdam, IUR.

Delen:

Reacties


orhan - 11/06/2015 14:48

hij mag toch zijn mening zeggen het is toch een vrij land?