Kabinet neemt maatregelen tegen huwelijksdwang en achterlating van vrouwen

In opinie op 09-06-2013 | 16:08

Het kabinet heeft een stel maatregelen aangekondigd in de strijd tegen gedwongen huwelijken en achterlating van vrouwen in landen als Marokko en Turkije. Minister Asscher van Sociale Zaken stuurde het actieplan donderdagavond naar de Tweede Kamer. Zo moeten tieners en vrouwen die in een ander land willen gaan wonen, zich voortaan persoonlijk uitschrijven bij hun gemeente. Als ambtenaren twijfelen aan de vrijwilligheid van het vertrek wordt de uitschrijver individueel gehoord en kan melding worden gedaan bij het Steunpunt Huiselijk Geweld.

Volgens Asscher is er waarschijnlijk sprake van  'honderden gevallen van huwelijksdwang per jaar'. Onbekend is hoeveel vrouwen en kinderen tegen hun zin in het land van herkomst worden achtergelaten, bijvoorbeeld na vakanties daar.

Vrouwen die in het buitenland zijn achtergelaten of tot een huwelijk zijn gedwongen, moeten voortaan door de Nederlandse ambassade worden geholpen. Als een slachtoffer zich meldt en de veiligheid is in het geding dan moet het ministerie van Buitenlandse Zaken direct handelen, identiteitspapieren in orde maken, de repatriëring en opvang regelen.

Op 1 juli gaat de strafmaat voor huwelijksdwang omhoog van 9 maanden naar 2 jaar. Ook als het afgedwongen huwelijk in het buitenland is voltrokken, is het in Nederland strafbaar.

Een landelijk 'knooppunt' moet kennis verzamelen over het herkennen van deze vormen van huiselijk geweld en over de aanpak ervan. Via een telefoonnummer (0900-1262626) is dit knooppunt dag en nacht bereikbaar.

Ook is er een website gelanceerd: alsniemandietsweet.nl

Bron: Volkskrant

De afgelopen jaren is vooral door de PvdA en GroenLinks aangedrongen op de aanpak van deze vormen van huiselijk geweld. Meer over achtergelaten vrouwen op dit blog hier


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 


Meer over achtergelaten vrouwen, asscher, huiselijk geweld, huwelijksdwang, verborgen vrouwen, vrouwenemancipatie.

Delen: