Kalifaat ook als lokroep voor gezinnen

In opinie door Habib el Kaddouri op 14-09-2014 | 08:25

Tekst: Habib el Kaddouri

Nederland wordt de laatste tijd geconfronteerd met een nieuwe golf uitreizigers: complete gezinnen met kinderen die zich willen vestigen in het nieuwe kalifaat. Na Huizen, Amersfoort, Hilversum kan Den Haag toegevoegd worden aan de gemeenten die plots met deze vorm van gezinsmigratie kampen . Deze voorbeelden illustreren een nieuw fenomeen: orthodoxe moslims die mee willen bouwen aan het rijk van de Islamitische Staat, met gevaar voor hun leven en dat van hun kinderen.

De oproep van Abu Bakr al-Baghdadi 
De Islamitische Staat trekt een nieuwe doelgroep aan. Gezinnen met jonge kinderen die zich willen vestigen in het kalifaat. Kennelijk geven steeds meer jihadistische sympathisanten gehoor aan de oproep van Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van IS. Hij riep begin juli moslims wereldwijd op te emigreren naar zijn rijk. Volgens al-Baghdadi is het de plicht van moslims om naar 'het huis van de islam' te verhuizen. Hoogstwaarschijnlijk belanden de afreisde families in het streng islamitische Raqqa, de hoofdstad van IS in Syrië. 

Gezinnen, een nieuw type uitreizigers
Een paar jaren geleden hadden we alleen te maken met enkele individuele hardcore strijders die zich probeerden aan te sluiten bij conflicthaarden zoals Tsjetsjenië, Somalië en Afghanistan. Na de uitbraak van de Syrische burgeroorlog in 2011 zocht deze groep als eerste het Syrische strijdtoneel op. Later volgde een nieuw type jihadisten. Deze grotere, meer diffuse groep, die vooral via de sociale media werd gerekruteerd, radicaliseerde daar in een korte tijd.
Deze amateur-jihadisten waren ook niet in beeld bij de inlichtingendiensten.

Sinds kort is er een nieuwe groep uitreizigers bijgekomen. In toenemende mate jaagt een groep ouders zijn droomkalifaat na. Tragisch is dat kinderen onvrijwillig bij deze radicale keuzes worden betrokken en worden blootgesteld aan gevaarlijke situaties. Want Syrië en Irak blijven een oorlogsgebied. Deze ouders lijken echter overtuigd te zijn van hun heilige doel: het meebouwen aan het islamitische kalifaat. Ook in andere Europese landen zoals Frankrijk, Groot-Brittannië en België zien wij deze zorgwekkende trend. Vermoedelijk zijn hier personen en/of netwerken actief die het volgen van de lokroep van al-Baghdadi mogelijk maken. Niet in de laatste plaats werken via sociale media gedeelde verhalen van eerder afgereisde koppels inspirerend.

Sharia als motief?
Het is niet de eerste keer dat Nederlandse orthodoxe moslimouders hun heil zoeken in een sharia omgeving. Een paar jaren geleden was het Britse Birmingham een geliefd oord, ook al wordt Engeland niet gezien als een islamitisch land. Het klimaat zou daar ‘islamitischer’ zijn dan in Nederland. Maar het afreizen naar een gewelddadige omgeving zoals in Syrië en Irak is heel wat anders. Het verdient aanbeveling om ons goed te verdiepen in de vertrekmotieven van deze nieuwe groep uitreizigers. Hen te snel criminaliseren en op één hoop gooien met de hardcore jihadisten, is niet alleen te makkelijk, maar het ontneemt ook het zicht op het vinden van een effectief antwoord op dit nieuwe fenomeen.

Habib el Kaddouri is coördinator Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders. Meer artikelen van Habib el Kaddouri op dit blog hier


Meer over IS(IS) op dit blog hier
 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 


Meer over habib el kaddouri, irak, isis, jihad, radicalisering, syrie.

Delen: