Klapper van Forum voor Democratie vraagt om stellingname van pers en politiek

In opinie door Ewoud Butter en Roemer van Oordt op 21-03-2019 | 13:46

Forum voor Democratie (FvD) is gisteren de grote winnaar geworden van de Provinciale Statenverkiezingen. FvD haalt waarschijnlijk 13 zetels in de Eerste Kamer. Nationaal-populistische en radicaal-rechtse partijen (de PVV haalde 5 zetels) zullen daardoor straks bijna een kwart van de Eerste Kamer gaan vormen. Dat vraagt om een duidelijke stellingname van de overige partijen en om kritische media die hun werk goed doen.

Angst en wantrouwen  

Forum voor Democratie is een partij die handelt in angst en bedrijft politiek gebaseerd op wantrouwen. Baudet exploiteert de angst voor een samenleving die veranderd is. Zijn overwinningstoespraak van gisteren stond stijf van de ondergangsretoriek over de westerse beschaving. “We staan hier te midden van de brokstukken van wat ooit de mooiste beschaving was,” zei hij onder andere. In een zaal met voornamelijk mannen (het leek wel een bijeenkomst van de SGP), stelde hij daar een verhaal tegenover dat werd gedomineerd door verwijzingen naar veldslagen en een verlangen naar een verleden dat al lang voorbij is. (Lees voor meer duiding van het radicaalrechtse gehalte van de speech van Baudet dit stuk van Matthijs Rooduijn op het politicologisch blog stukroodvlees)

Angst

De demagoog Baudet handelt in angst voor De Ander, angst voor mensen met een andere achtergrond en een ander geloof, angst voor ‘omvolking’.  De elite zou bezig zijn ‘ons homeopathisch te vermengen met alle andere volken opdat er nooit meer een Nederlander zal zijn’. (alt-right). De retoriek van Forum voor Democratie is minder plat dan die van de PVV, maar niet minder gevaarlijk voor de rechtsstaat. Het is dezelfde xenofobie, alleen dan overgoten met een deftiger sausje. Gisteren in zijn overwinningsspeech sprak hij bijvoorbeeld opnieuw over een “boreale wereld”. Dat is terminologie rechtstreeks uit extreemrechtse kringen, vooral rondom Jean Marie le Pen. Hiermee worden de ‘arische’ en ‘polaire’ wortels van het Indo-Europese volk bedoeld, de veronderstelde voorouders van de witte Europeanen. Zo beweerde de nazi Heinrich Himmler dat het superieure arische ras uit de noordelijke provincie Hyperborea afkomstig was. Zie voor meer duiding van de ideologie van Baudet de links onderaan dit artikel. 

Wantrouwen

De politiek van Fvd drijft ook op wantrouwen. Wantrouwen ten opzichte van ieder met een andere mening of een ander geloof, wantrouwen ten opzichte van de wetenschap, onderwijs en kennisinstituten. Dat alles wordt onderbouwd door een flinterdun, feitenvrij verhaal dat steeds weer volledig aan flarden wordt geschoten door de factcheckers. Of het nu over klimaatwetenschap gaat of over immigratie, aan feiten heeft Baudet een broertje dood. Dat bleek al tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 toen Republiek Allochtonië samen met Sargasso de site stellingchecker.nl lanceerde waarop diverse beweringen van Baudet gecheckt werden, waaronder de stelling dat 72% van de moslims eist dat ‘wij’ ons aanpassen.  Maar ook onlangs beweerde hij bijvoorbeeld in het AD: „Nederland bestaat over vijftig jaar niet meer……Dan is het een soort Egypte”  en presenteerde hij de ontkrachte oneliner dat de rekening voor het klimaatneutraal maken van Nederland in 2050 zeker 1.000 miljard Euro zal bedragen. 

FvD als outsider

Forum voor Democratie wint door zich consequent als outsider, als protestpartij en als alternatief voor de gevestigde orde te positioneren. Ze voeren dat ver door. Zo ging de partij maandag na de aanslag in Utrecht als enige door met campagne voeren, deed de dag daarop niet mee aan de herdenking van de slachtoffers en in zijn lange overwinningsspeech had Baudet gister blijkbaar geen tijd andere winnaars te feliciteren. Wanneer Baudet met zijn rug bokkig en hautain naar de overige partijen gaat staan, levert hem dat stemmen op. Deze houding zal, ondanks de grote winst van gisteren, voorlopig waarschijnlijk niet veranderen tot de partij ook in de Tweede Kamer de grootste is.

Dat brengt vooral de VVD in een spagaat. Deze partij wordt, gezien de nieuwe verhoudingen in de Eerste Kamer, min of meer gedwongen samen te werken met linkse partijen, maar weet tegelijkertijd dat Forum daar aan de rechterflank garen bij zal spinnen. Het alternatief voor de VVD is naar rechts op te schuiven, maar daarmee zal al snel een bom worden gelegd onder het kabinet.

Stelling nemen

Het risico bestaat dat de overige politieke partijen en de media op dezelfde manier op de aardverschuiving gaan reageren als dat gebeurde na de Fortuyn-revolte en later de opkomst van de PVV. Diverse partijen zijn de afgelopen jaren standpunten over gaan nemen van de LPF en later de PVV, en journalisten gingen in grote getale en op zoek naar de proteststemmers. Dat is op zich prima, maar niet wanneer dit kritiekloos gebeurt en plat racisme gepresenteerd wordt als een normale mening. Met een quote of een tweet van Wilders of later Baudet waren journalisten geregeld zo blij dat er vergeten werd kritisch door te vragen, aan wederhoor te doen of feiten te checken.

Aan politici van andere partijen is het, meer dan ooit, de uitdaging pal te blijven of te gaan staan voor universele mensenrechten, waaronder essentiële vrijheden van alle inwoners van Nederland. Neem consequent stelling tegen het zaaien van angst voor ‘de Ander’ en iedere vorm van discriminatie en racisme, zoals homofobie, jodenhaat, seksime en moslimhaat. Legitimeer dergelijke haat ook niet door in stemwijzers te reageren op ongrondwettelijke stellingen over het sluiten van moskeeën, of door tijdens een verkiezingsdebat een serieus debat te gaan voeren over de vraag of de islam (en dus een miljoen Nederlanders) wel bij Nederland hoort.   

Aan journalisten de uitdaging alle politici van FvD kritisch te volgen. Behandel deze politici niet alleen alsof het ondeugende jongetjes zijn, maar behandel ze als serieuze politici die net als anderen verantwoordelijk dragen voor het bestuur van ons land: check feiten en vraag door. Kijk kritisch naar het democratisch gehalte van de partij. Spreek Baudet aan wanneer er weer eens een weerman of docent moet worden ontslagen wanneer ze een mening hebben die hem niet zint. Ga niet alleen op zoek naar de doorsnee proteststemmers die aan Forum steun hebben gegeven, maar zoek ook uit waarom de partij zo populair is in extreemrechtse kringen.

In mei zijn de Europese verkiezingen. Dan dreigt niet alleen in Nederland, maar in heel Europa populistisch extreemrechts fors te gaan winnen. Tijd om stelling te nemen. Stelling tegen het exploiteren van angst en wantrouwen. Geef niet kritiekloos een podium aan hatespeech. Racisme, jodenhaat, homofobie, seksisme en moslimhaat zijn geen 'normale meningen’, het zijn opvattingen die haaks staan op onze grondwet en internationale mensenrechtenverdragen.

Bron foto

Zie ook:

De ideologie van Forum voor Democratie (stukroodvlees)

Inhoud retorica Baudet grijpt terug op neo-fascistische traditie'  (nationalisme expert Joep Leerssen op NPO radio 1)

Onderzoek: PVV en FvD verspreiden extreemrechtse samenzweringstheorie (nu.nl over rapport Anne Frank en Verweij Jonker instituut)

Artikel van Leo Lucassen die naar aanleiding van de aanslag in Christchurch stelt dat Wilders en Baudet moeten worden aangesproken op geflirt met racistische theorieen. 

Hoogopgeleid extreemrechts probeert in Nederland mee te liften op succes Altright

Interview met kenner van populistisch radicaalrechts Cas Mudde

Diverse artikelen over radicaal en extreemrechts op Republiek Allochtonië

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over extreemrechts, Forum voor democratie, pvv, radicaal rechts.

Delen:

Reacties


Joost - 22/03/2019 19:41

Waar ik mij grote zorgen over maak is het schijnbare gemak waarmee een schrikbarend grote hoeveelheid nederlanders door de populistische retoriek van een rechts -extremistische volksmenner kan worden beinvloed. Reeds lange tijd volg ik de bewegingen hieromtrent zowel nationaal als internationaal. Steeds is de retoriek en de activiteit hetzelfde. Usa, Italie, Turkije, Hongarije, Rusland, Oekraine, maar ook Spanje en het VK met de brexit problematiek. De zogenaamde elite (wie dat zijn is zeer flexibel invulbaar) wordt gestigmatiseerd als de verkwanselers van de natie-staat, waarbij de “echte” nederlander, amerikaan vul verder zelf in, de dupe is en met verdwijning wordt bedreigd. Op de social media wordt met meme’s en met volledig feitenvrije statements gegooid en eenieder die zich ertegen verzet wordt massaal aangevallen. Dit kan niet zonder goede coördinatie/sturing, hetgeen dan ook massaal gebeurt door managed botfarms.
Dus ook in Nederland en met tot gevolg nu een situatie waarbij rechts extremistisch FVD nu de grootste is. Als ik nu op een verjaardag ben, in de kroeg, een restaurant, of een terras zit, in de file sta of gewoon op mijn werk ben, realiseer ik me dat een derde van de mensen om mij heen op deze facsistoide partij hebben gestemd.
Tot slot maak ik mij vooral heel veel zorgen over mensen die de plekken van FVD zal gaan bezetten, te beginnen met de 13 rechtsradicalen die onze eerste kamer gaan bevolken. Zolang er mensen zijn die de nazi speech van Baudet magistraal vinden is er reden voor bezorgdheid.

Erwin Albrecht - 22/03/2019 12:46

Wat mij verbaast in het hele verhaal is dat Baudet van alles kan zeggen, over 'boreaal Europa', 'omvolking', 'homeopatische verdunning' en dat bij geen enkele journalist vragen lijken op te komen als 'wat bedoelt u hiermee?' en 'welke maatregelen gaat u dan nemen' en 'hoe verhouden die maatregelen zich tot de rechtsstaat?' enz enz enz. Gewoon open vragen, zonder oordeel. Laat 'm maar kleur bekennen!