Koester die diversiteit van moslims in Nederland!

In opinie door Roemer van Oordt op 14-01-2015 | 20:00

Door: Roemer van Oordt

Als er de afgelopen week voor iedereen nu eindelijk toch echt iéts duidelijk moet zijn geworden: moslims zijn geen eenheidsworst. Jippie! De imaginaire ‘moslimgemeenschap’ blijkt, weinig verrassend, in hun secundaire reactie op de terreur in Frankrijk voor de zoveelste keer allesbehalve een monolithisch blok. Laten we die diversiteit vooral koesteren en niet belerend proberen in te polderen door hén te vertellen wat wíj vinden dat zíj moeten doen.

Een breed scala aan moslims heeft zich, individueel of in georganiseerd verband, publiekelijk en - los van een gedeelde afkeer - in grote diversiteit uitgelaten over de asgrauwe dagen en daden in Parijs. Dat ging van politici tot schrijvers, van moeders tot politieagenten, van jongerenwerkers tot acteurs, van journalisten tot imams en van tv-sterren tot doorgewinterde actievoerders en belangenbehartigers. Het gros doet dat natuurlijk in persoonlijke(re) sfeer; thuis, in de kroeg, bij vrienden, in de moskee, bij de sportclub, op het werk of op school. Dat past prachtig in een traditie waarin vrijheden zoals die van meningsuiting, van organisatie en van godsdienst essentiële waarden zijn, die in een pluriforme samenleving ook regelmatig met elkaar kunnen schuren.

Althans, dat zou je denken. Maar helaas. In plaats daarvan moeten Nederlandse moslims (toch op z’n minst medeslachtoffers) anders dan hun landgenoten bij heftige gruwelijkheden die niet met ‘de’ islam verbonden kunnen worden, afstand nemen, met één mond praten en Charlie zijn. En dat omdat extremistische daders hun geloof kapen….

Tegen deze achtergrond is het niet vreemd dat schrijster en columniste Hassnae Bouazza in de Volkskrant Ahmed ‘Charlie’ Aboutaleb afschildert als ‘een ongelooflijk platte populist, een showman, waar niets verbroederends aan is’, omdat hij volgens haar in feite zegt dat moslims medeschuldig zijn aan terrorisme als ze er niet publiekelijk afstand van nemen. Net zo min mag het verbazing wekken dat SMN-voorman Farid Azarkan in Nieuwsuur wijst op de in zijn ogen vast goede, maar averechts werkende bedoelingen (wij-zij denken) van de populaire Facebookpagina #nietmijnislam.

De vrijheid om je mening te uiten en er ideeën op na houden, horen hier binnen de grenzen die gelden in een democratische rechtsstaat thuis, en worden dus ook omarmd door het leeuwendeel van Nederlandse moslims, in al hun diversiteit (van denken).

Het zou, vrij naar Fatima Elatik, nóg mooier zijn als alle inwoners van dit land de vrijheid hebben en nemen om te zeggen wat ze voelen, en hun idealen, wensen en angsten kunnen delen, zonder daarbij de integriteit van een ander aan te tasten. Daar sluit ik mij dan ook graag bij aan. Ik ben geen moslim en ook geen Charlie.

Roemer van Oordt is redacteur van Republiek Allochtonië


Meer over Charlie Hebdo: hier

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 


Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!   

 


Meer over #nietmijnislam, ahmed aboutaleb, charlie hebdo, diversiteit, farid azarkan, fatima elatik, hassnae bouazza, moslims, roemer van oordt, vrijheid van meningsuiting.

Delen: