Ledenraad PvdA akkoord met strafbaarstelling illegaliteit

In opinie op 13-05-2013 | 08:29

De Ledenraad van de PvdA heeft zich zondag achter partijleider Diederik Samsom geschaard. De Ledenraad is akkoord met de omstreden strafbaarstelling van illegaliteit - opgenomen in het regeerakkoord met de VVD.
Wel werd de Tweede Kamerfractie in een door partijleider Samsom ondersteunde motie opgeroepen het asielbeleid humaner te maken.

Volgens de PvdA-leider is het hele pakket afspraken met de VVD over het vreemdelingenbeleid een verbetering  ten opzichte van het beleid van de afgelopen 15 jaar. Dat beleid, mede vormgegeven door de PvdA staatssecretarissen Cohen en Albayrak, is volgens hem sluipenderwijs harder en strenger geworden en meer gericht op uitzetting.

Samsom benadrukte zelf geen voorstander te zijn van strafbaarstelling van illegaliteit, maar dat er compromissen gesloten moesten worden om tot een regeerakkoord te komen. Voor heronderhandelen over het regeerakkoord voelt Samsom niet. In theorie kan alles volgens hem, maar het risico dat het totale pakket er dan slechter op wordt is hem te groot.
 

Reactie oppositie

Volgens de PVV dreigen er meer illegalen op straat te komen wanneer de VVD toegeeft aan de eisen van de PvdA om het beleid humaner te maken. De partij wil een spoeddebat. Linda Voortman (GroenLinks) twittert: "PvdA heeft zichzelf vandaag vastgezet in vicieuze cirkel; asielbeleid maak je niet humaner door illegaliteit strafbaar te stellen." 

 

Meer over illegalen hier

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 


Meer over groenlinks, illegaal, illegalen, pvda, pvv, strafbaarstelling.

Delen: