Lezing over islam en aids door Farid Esack

In opinie op 31-10-2010 | 19:20

Sv Avicenna organiseert in samenwerking met de Associatie Marokkaanse Artsen Nederland (AMAN) op vrijdag 5 november een lezing over ‘Islam and aids’. De lezing wordt gegeven door prof. dr. Farid Esack uit Zuid-Afrika, een moslimtheoloog die in Pakistan islamitisch recht en theologie studeerde. Hij is islamitisch geleerde, schrijver en politiek activist. Momenteel is hij ‘Visiting Professor of Islamic Studies’ op de Harvard University. Verder leidt hij regelmatig debatten op televisie en radio, zoals bij de NMO.

Farid Esack heeft al eerder een lezing gegeven bij Avicenna over ‘Faces of islam in Mc World’ en ‘Islam en human rights’. In zijn colleges beperkt hij zich niet tot islamitische theologie, maar trekt verband met politiek, milieubeleid en vrouwenrechten. Momenteel doet hij onderzoek naar progressie van de islam en ‘Aids en een islamitische theologie van mededogen’. Hierover heeft hij ook een boek geschreven: Islam and AIDS – Between Scorn, Pity and Justice. Dit boek is een verzameling is van artikelen met verschillende thema’s zoals legaliteit, seksualiteit, politiek en ethiek.

Het boek van Farid Esack is het eerste boek dat uitvoerig ingaat op de hiv/aids-pandemie vanuit een islamitisch perspectief, met bijdragen van
een aantal internationaal bekende islamitische activisten en geleerden zoals Kecia Ali en Abdulaziz Sachedina. Eerder is de islamitisch-ethische kijk op aids niet op deze manier aan het licht gebracht.

Deze derde lezing voor Avicenna, dit keer met het onderwerp ‘Islam and aids’, belooft weer een interessante en vooral leerzame lezing te worden, omdat er weinig over dit onderwerp bekend is.

Praktische gegevens:
Datum: 5 november 2010
Lokatie: collegezaal 4, Erasmus MC, Faculteitsgebouw Ingang 2, Dr. Molewaterplein 50 in Rotterdam
Tijd: Inloop 17.30. Aanvang van de lezing 18.00.
Aanmelden tot 4 november via info@avicenna.nl
Voor meer info kun je kijken op www.avicenna.nl


Meer over aids, Associatie Marokkaanse Artsen Nederland (AMAN), Avicenna, bijeenkomst, Farid Esack, islam, lezing.

Delen: