LHBTI-moslims vrezen voor een nieuwe golf van homohaat en islamofobie

In opinie door Dino Suhonic op 14-06-2016 | 10:15

Homofobie is een van de problemen in de moslimgemeenschap, maar laten we de strijd van veel moslims die seksuele diversiteit in de gemeenschap propageren niet negeren. Laten we over de ruggen van de slachtoffers van Orlando niet nog meer haat creëren.

Dat stelt Dino Suhonic, voorzitter van de Maruf, een organisatie die zich inzet voor een betere positie van islamitische LHBTI's in Nederland en in het buitenland.

'Omar Mateen heeft meer dan vijftig bezoekers van gay club Pulse in Orlando vermoord en minstens drieënvijftig mensen zijn gewond geraakt', las ik in een Whatsappbericht. 'Wat gaan we hiermee doen?', vroeg één van mijn collega's. 'De dader is volgens de autoriteiten een Amerikaanse burger met Afghaanse roots en sympathisant van ISIS. We moeten een statement maken!' Ik wist niet gelijk waarom we als moslim LHBTI-organisatie zouden moeten reageren. Maar enkele momenten later bevonden we ons in een storm van homofobie en moslimhaat op sociale media. Het was weer zover.

De reacties van sommige moslims op de aanslag in Orlando hebben me diep geraakt. Onze collega-homoactivisten uit Maleisië, Indonesië, Pakistan en Egypte vertelden geschokt over homohatende berichten van hun landgenoten. Veel van hen keuren de aanslag goed en juichen deze zelfs toe. Onze collega's vrezen dat deze gebeurtenis inspiratie kan zijn voor een nieuwe golf van homofoob geweld.

The New York Times meldde al snel dat de leden van 'Online Dawah Operations' in onderlinge communicatie de aanslag vierden, en dat ze andere mensen mobiliseerden om een Facebook-groep 'aan te vallen' die updates van de aanslag in Orlando op hun pagina deelde. Op verschillende nieuwspagina's riep een groep moslims dat het 'weliswaar erg is dat dit gebeurde, maar dat we niet moeten vergeten dat islam en homoseksualiteit niet samengaan'. Er zou geen plek zijn voor homo's, lesbiennes, biseksuele en transgenders in de moslimgemeenschappen.

Dergelijke uitspraken sluiten ons, queer moslims uit, en herinneren ons aan de homofobie in onze gemeenschappen. Maar homofobie kwam ook tot uiting in de tweets van blanke niet-moslims die de aanslag zagen als iets wat 'homo's over zich afgeroepen hebben door hun onnatuurlijke gedrag.' De Westboro Baptist Church Twitter-account spande de kroon.

Aan de andere kant leidde de identiteit van de dader ook tot een golf aan islamofobe en xenofobe uitspraken. De islam en moslims zouden niet in het Westen thuishoren, moslims zouden barbaren zijn en terug moeten keren naar hun eigen land. Deze islamofobe mantra's komen ons bekend voor, maar het is wel opvallend uit welke hoeken ze nu komen. Marco Rubio, de republikeinse senator uit Florida die presidentskandidaat was en tegen huwelijksgelijkheid is, verklaarde dat het logisch is dat een islamitische radicaal de aanslag in Orlando heeft gepleegd gezien 'hoe moslims homo's behandelen'.

Donald Trump twitterde: 'Wanneer zal dit stoppen? Wanneer zullen we hard worden, slim & waakzaam zijn?' Dit terwijl Trump voor vrije wapenhandel is en niet al te positief staat tegenover LHBTI-rechten in de Verenigde Staten. De meeste bezoekers van de club in Orlando zouden Latino- en donkere homo's zijn geweest. In dat verband vraag me af hoe gepast Trump's commentaar op deze aanslag is, gezien de vele xenofobe en racistische uitspraken die hij recent in zijn verkiezingscampagne heeft gedaan.

In een latere tweet riep Trump overigens opnieuw op om een immigratiestop voor moslims in te voeren. Cindy Wiesner, queer Latina en nationaal coördinator van Grassroots Global Justice Alliance, zei: 'Ik ben zo verdrietig en boos omdat er zoveel mensenlevens zijn beëindigd, mensen gewond zijn geraakt en de gemeenschap hierdoor permanent zal worden gekenmerkt. Ik maak me zorgen over de haat en wraak waarmee Trump en zijn soortgenoten het publiek zullen voeden. Zal hij nu opportunistisch het leven van Latino's en LGBTQ's gaan verdedigen of zijn we gewoon 'collateral damage'?'

De tragedie in Orlanda lijkt tenslotte ook een kloof te creëren tussen moslims en de LHBTI-gemeenschap. Op veel gay-sites en fora zijn negatieve commentaren over gelovigen in het algemeen en moslims in het bijzonder, te lezen. Logisch, zou je kunnen zeggen, want de LHBTI-gemeenschap wordt er met deze aanslag aan herinnerd dat ze in verschillende landen, culturen, en binnen verschillende religies nog steeds wordt onderdrukt. Helaas vergeten de criticasters dat mensen op de intersectie van twee identiteiten - queer én moslim- in een onhoudbare situatie terechtkomen. Vooral LHBTI-moslims zullen de komende tijd niet alleen rouwen om Orlando, maar zullen ook vrezen voor een nieuwe golf van homohaat en islamofobie.

Ik ben de laatste om te beweren dat er geen problemen zijn in de moslimgemeenschap. Homofobie is een van die problemen: in een groot deel van de moslimswereld worden homo's op de meest gruwelijke wijze vervolgd. Maar laten we de strijd van veel moslims die seksuele diversiteit in de gemeenschap propageren niet negeren. Er zijn veel imams, geleerden, academici, gemeenschapsleiders, politici en activisten die homofobie niet alleen afkeuren, maar zelfs hun leven riskeren - en soms verliezen - om de positie van LHBTI's te verbeteren.

De meeste slachtoffers van de aanslag in Orlando hebben zelf racisme en homofobie meegemaakt. Laten we daarom niet over hun ruggen nog meer haat creëren. Laten we ervoor zorgen dat de strijd tegen onderdrukking geen nieuwe onderdrukking zal aanwakkeren.

Dino Suhonic is voorzitter van Maruf,  een organisatie die zich inzet voor een betere positie van Moslim LHBTI's in Nederland en in het buitenland. De organisatie wil het bewustzijn rondom Islam, gender en seksuele diversiteit vergroten. Maruf ondersteunt moslims in het acceptatieproces van hun seksuele oriëntatie en gender identiteit. Dit artikel verscheen eerder in de Volkskrant en is in overleg met Dino Suhonic ook op Republiek Allochtonië geplaatst. Meer van Dino Suhonic op Republiek Allochtonië hier.

LHBTI= lesbische vrouwen, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksen

Meer artikelen over homoseksualiteit op Republiek Allochtonië hier.

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 


Meer over Dino Suhonic, homo, homofobie, homohaat, islamofobie, lhbt, maruf, moslimhaat.

Delen: