Lodewijk Asscher over de opvang van vluchtelingen: 'Met een warm hart en een koel hoofd'

In opinie door Lodewijk Asscher op 22-09-2015 | 22:49

Tekst Lodewijk Asscher

Ik ben diep geraakt door de ontmoetingen die ik vandaag had. Vanmiddag bezocht ik in het Erasmus Sportcentrum in Rotterdam een groep van zo'n 200 vluchtelingen uit onder meer Syrië die daar sinds afgelopen donderdagnacht worden opgevangen. Ze vertelden mij hun verhalen. Ze waren doodmoe en opgelucht maar ook verdrietig. Over achtergelaten geliefden en omgekomen familieleden. Verhalen over gammele bootjes en maandenlange tochten op weg naar een onzekere toekomst. Mannen, vrouwen, kinderen die op de vlucht voor het geweld alles achterlieten. Ook sprak ik met een aantal van de vele vrijwilligers die hier fantastisch werk doen. Studenten van de Erasmus universiteit, mensen uit de buurt.

Het is onze plicht om alles op alles te zetten voor de slachtoffers van de humanitaire ramp die in Syrië en landen daaromheen plaatsvindt. Voor een toekomst zonder angst. Zonder armoede. Zonder haat tegen mensen die anders doen of anders denken. Dat is geen kwestie van liefdadigheid, dat is een kwestie van rechtvaardigheid.

In Nederland zorgen we ervoor dat de opvang van vluchtelingen ordentelijk verloopt. Maar we doen meer dan alleen mensen hier opvangen. We zetten ons in Europees verband in voor betere opvang in de regio. Gezamenlijk moeten we de genadeloze mensensmokkelaars hard aanpakken.

Een sporthal is geen plek om een toekomst op te bouwen. Mensen die hier mogen blijven moeten zo snel mogelijk integreren. De taal leren, aan het werk, de kinderen naar school.

Er is veel draagvlak voor de opvang van asielzoekers. Maar ook de zorgen en vragen die veel mensen in ons land hebben begrijp ik heel goed. Bijvoorbeeld die van meneer Brans, die tegenover een mogelijke grote opvanglocatie in Leidschendam-Voorburg woont. Hij was zo vriendelijk om mij, samen met een aantal andere buurtwoners, vandaag bij hem thuis te ontvangen en zijn zorgen te delen. Over wat het betekent voor de veiligheid in de buurt, waar nu al een instelling voor problemenjongeren is en ook een opvang voor mensen met psychiatrische problemen. Gaat het om gezinnen of om alleenstaande jonge mannen? Zijn boodschap was dat we de opvang van vluchtelingen in goed en open overleg met omwonenden en alle andere betrokkenen moeten verzorgen. Liever kleinschalig dan massaal en betrek mensen op tijd bij wat er gaat komen.

We zien op allerlei plekken in ons land prachtige initiatieven ontstaan om vluchtelingen te helpen. Dat is hartverwarmend. Als we gezamenlijk de schouders er onder zetten kunnen we de komst van deze mensen in goede banen leiden. Met een warm hart en een koel hoofd.

 

Lodewijk Asscher (PvdA) is vice premier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze tekst verscheen eerder op zijn facebookpagina en is in overleg met Lodewijk Asscher ook op Republiek Allochtonië geplaatst. Meer artikelen van Lodewijk Asscher op Republiek Allochtonië vindt u hier


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 

Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  


 


Meer over asielzoekers, lodewijk asscher, lodewijk asscher1, vluchtelingen.

Delen:

Reacties


abdelhak chahid - 24/09/2015 00:08

"Gezamenlijk moeten we de genadeloze mensensmokkelaars hard aanpakken".
ik zou zeggen de westelijke interventie juist moet aangepakt worden.