Lokale politici vragen aandacht voor aanpak islamofobie

In opinie door Ineke van der Valk op 24-01-2012 | 08:48

In Den Haag en Amsterdam hebben lokale partijen hun gemeente gevraagd actie te ondernemen tegen 'extreme islamofobie'.

Aanleiding hiervoor is het onlangs verschenen boek Islamofobie en discriminatie van Ineke van der Valk waaruit onder andere blijkt dat in de periode 2005-2010, landelijk, 117 geregistreerde geweldacties tegen moskeeën plaatsvonden. Hoeveel mensen jaarlijks slachtoffer zijn van discriminatie ten gevolge van islamfobie is onduidelijk. Islamofobie wordt meestal niet als aparte meldingsgrond genoemd. Het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA) heeft in haar jaarverslag 2010 daarom de aanbeveling opgenomen om net als dat eerder met antsemitisme is gebeurd “landelijk afspraken te maken om klachten over discriminatie die betrekking hebben op islamofobie apart te rubriceren”.

Amsterdam

Het Amsterdamse GroenLinks legt in haar vragen het accent op de aanpak van strafbare feiten: discriminatie en gewelddadige incidenten. De partij vraagt onder andere naar het aantal gewelddadige incidenten in Amsterdam waar moskeeen en burgers het slachtoffer van zijn en naar de maatregelen die de gemeente neemt om de meldingsbereidheid onder slachtoffers en de pakkans van daders te verhogen.

Den Haag

De Haagse partijen PvdA, Haagse Stadspartij, GroenLinks en de Islam Democraten lijken verder te willen gaan. Zij vragen niet alleen om de aanpak van strafbare feiten, maar spreken ook over "de aanpak van de groeiende angst voor de islam" waarbij de term islamofobie letterlijk wordt genomen. Ook leggen deze partijen een link met 'extreme uitingen over de islam in het publiek debat' waarbij in een voetnoot naar de PVV wordt verwezen. In Den Haag zit de PVV in de gemeenteraad, in Amsterdam niet.

Meer over het boek van Ineke van der Valk en het gebruik van de term ' islamofobie' hier.

 

 


Meer over amsterdam, den haag, discriminatie, groenlinks, haagse stadspartij, ineke van der valk, islam democraten, islamofobie, pvda.

Delen: