Mannen van een inferieure cultuur

In opinie door Fatima  op 02-01-2018 | 16:10

Vandaag was er ophef over Rapper Boef, die vrouwen die 's nachts naar een club waren gegaan, 'hoeren' noemde. Hij herhaalde die uitspraak na ophef op sociale media nog eens, om later zijn excuses te maken. Mannen als rapper Boef zijn vertegenwoordigers van een inferieure cultuur. Dat stelt Fatima.

En voordat ik direct allemaal likes over me heen krijg uit een bepaalde hoek: met "inferieure cultuur" bedoel ik niet per se de 'Marokkaanse', of breder, de islamitische cultuur.

Mannen van een inferieure cultuur zijn voor mij alle mannen die vrouwen niet het recht geven te zijn wie ze zijn, zich te kleden zoals zij willen en lief te hebben wie zij willen. 

Ik bedoel dus bijvoorbeeld die losers van mannen, jongens vaak nog, die allochtone en autochtone meiden voor 'hoer'. 'slet' of 'kech' uitmaken of die sissen, wanneer deze meiden nog laat op straat zijn of wanneer ze in de ogen van die gasten te bloot gekleed zijn. 

Ik bedoel al die vrouwen en de ouders die dit vreselijke gedrag toestaan of zelfs ondersteunen. 

Ik bedoel de mannen en de jongens die zich ongevraagd steeds weer opwerpen als mijn vader of oudere broer of als mijn 'witte redder (van middelbare leeftijd)'. Ik heb daar niet om gevraagd. Ik heb jullie niet nodig, ik ben van niemand.

Ik bedoel die racisten die het niet kunnen hebben wanneer een meisje iets begint met iemand met een andere etnische of religieuze achtergrond. En racisten zijn echt niet alleen witte Nederlanders; ook in andere gezinnen, bijvoorbeeld Turkse en Marokkaanse, komt het vaak voor. 

Ik bedoel de jongens en de mannen die denken dat ze aan je mogen zitten wanneer je vrolijk en uitbundig bent of wat bloter gekleed.
En ik bedoel de mannen die zo'n cultuur stimuleren met plat seksisme en met vragen als" zou u haar doen?'  

Ik bedoel de mannen en vrouwen die voor mij en mijn zussen willen bepalen dat we geen hoofddoek mogen dragen. Tfoe, fuck jullie paternalisme! Jullie zijn echt geen haar beter dan de mannen en vrouwen die vinden dat we wel een hoofddoek moeten dragen. 

Ik bedoel de mannen en vrouwen die vanuit een soort cultuurrelativisme vrouwonvriendelijk gedrag goedpraten. Er is nooit een legitiem cultureel of religieus excuus om vrouwen minder te behandelen dan mannen, net zo min als er een legitiem excuus bestaat om lhbt's, moslims, joden, witten, zwarten etc. minder te behandelen. 

Ik bedoel de mannen (en soms ook vrouwen) die hun partner of kinderen mishandelen. Wanneer je je toevlucht tot geweld zoekt ben je altijd af, ook wanneer dat thuis het geval is. 

Ik bedoel de mannen en vrouwen die het seksisme of de homofobie van Boef en andere rappers  nu gretig veroordelen, maar de homofobie en het seksisme van de (autochtone) voetbalkantine bagatelliseren en 'humor' noemen. Bespaar me jullie hypocrisie. 

Ik bedoel de mannen en vrouwen die de strijd om vrouwenrechten in Nederland en Vlaanderen altijd maar weer politiseren. Dat schiet niet op. Werk samen met allen met hetzelfde doel en niet alleen met de mensen of organisaties die volgens jou 'deugen'. 

Ik bedoel nadrukkelijk niet al die mannen en vrouwen, autochtoon en met migratieachtergrond, gelovig en ongelovig, die aanspreekbaar zijn op het bovenstaande en die de intentie hebben anderen dezelfde rechten en vrijheden te gunnen als die ze voor zichzelf vanzelfsprekend vinden. En een keer een fout maken mag best. Niemand is zonder fouten. We moeten elkaar ook de mogelijkheid bieden op excuses en herstel. Zolang de intentie oprecht is en er sprake is van empathie en zelfreflectie.  

En daaraan twijfel ik bij rapper Boef. Hij noemde vrouwen die hem 's ochtends een lift hadden gegeven kechs (hoeren). Toen hij daar op aangesproken werd zei hij: ,Ik heb mensen boos gemaakt omdat ik kech zeg, maar wat doen jullie in een club met alcohol, met korte rokjes, om acht uur ’s ochtends, met jongens? Wat ben je aan het doen? Je bent gewoon een kech''. En pas uren later maakte hij, waarschijnlijk nadat hij onder druk was gezet door Ali B. en zijn management, excuses. Mij heb je niet overtuigd Boef. 

De Belgische DJ Karolien Debecker heeft opgeroepen Boef voorlopig niet op de radio te draaien. Wat mij betreft zouden mannen als rapper Boef voorlopig genegeerd moeten worden door alle vrouwen. Laat ze maar een tijdje droogstaan. 

Zie ook: 

'Als je een echte man bent, dan hou je je kostbaarste bezit voor je' (Volkskrant)

Foto: pixabay


Meer over huiselijk geweld, rapper Boef, seksisme, vrouwenemancipatie.

Delen:

Reacties


Hadewijch Verhenne - 03/01/2018 17:57

Ik kan u alleen maar groot gelijk geven. Fijn dat u over alle grenzen heen, naar het gedrag en de uitspraken kijkt, en beide volksgroepen veroordeelt die zich aan racisme, paternalisme of seksisme vergrijpen. Proficiat met uw goed geformuleerde mening.

Malika - 03/01/2018 11:16

Wat een mooi, uitgebalanceerd stuk dat tussen de regels door ook nog sterk de hypocrisie in dit soort discussies hekelt.

Michael - 02/01/2018 23:41

Niet witte mensen kunnen per definitie geen racisten zijn. Voor racisme heb je macht en instituten nodig die jou helpen met het benadelen van een complete bevolkingsgroep. Er is maar een groep die die absolute macht en de systemen/instituten heeft om alle andere bevolkingsgroepen te benadelen op sociaal, economisch en politiek vlak. Wanneer een niet witte groep alsnog macht en instituten heeft.om een andere niet witte groep te benadelen heet dat proxy-racisme want ze reproduceren het systeem wat de witte sociale constructie overal heeft geïmplementeerd via kolonialisme en hier profiteert uiteindelijk alleen de witte sociale constructie van. (Colorism en proxy racism als divide en conquer strategie)

Dat wat hen bedoelt is rassendiscriminatie. Iedereen kan discrimineren en dat kan pijnlijk zijn voor de gediscrimineerde maar dat maakt het nog geen racisme.

https://www.thoughtco.com/racism-definition-3026511