Marcouch: Trouw, leid twintig bewoners uit de Schilderwijk op tot journalist

In opinie door Ahmed Marcouch op 28-12-2014 | 10:17

Tekst: Ahmed Marcouch

Olala, Trouw. Laat je niet voor de tweede keer in de luren leggen. De eerste keer is dat de redactiechefs niet gelet hebben op het bronnengebruik van hun journalist. Als Trouw nu gelooft dat in de Schilderswijk de situatie liefelijk is, laat Trouw zich opnieuw verblinden, niet alleen door de werkmethode, nu ook door de realiteit. Of is het soms ook verzonnen dat ik bekogeld ben met eieren en vuurwerk in de Schilderswijk? En is ook verzonnen dat er demonstraties waren van extremisten? PVV, Salafisten, de criminaliteit, het gedoe met de politie – allemaal verzonnen door Perdiep?

Trouw heeft ons vertrouwen beschaamd door de check op de journalistieke methoden te verwaarlozen. Trouw heeft niet ons vertrouwen beschaamd met de inhoud over de Schilderwijk, de geboden informatie over deze woonwijk in Den Haag. De leiding weigerde jarenlang de bronnen te checken, ondanks de waarschuwingen van collega’s. Dát is de kwestie, de journalistieke methode.

Dus Trouw heeft iets anders nodig dan een nieuw beeld scheppen van de Schilderwijk, met liefelijke foto’s van jongetjes op skelters en vredige speelplaatsjes voor kinderen, die ik nu al zag verschijnen in Trouw bij de teksten over de bewonersbrief en de reactie daarop van Trouw. Trouw moet de journalistieke begeleiding verbeteren. En dat laten zien. Bijvoorbeeld door nu echt de officiële bronnen eens goed door te vlooien. En ontdekken hoe in ons strafrechtsysteem procesverbalen nietig worden verklaard en criminelen vrijgelaten worden – niet omdat het delict niet gepleegd is, maar wegens vormfouten. Met jonge bewoners uit de buurt die de wereld achter de cijfers kennen. Leidt hen als Trouw op tot journalist. Laat hen de werkelijkheid van de Schildersbuurt schetsen. Laat zien dat je het echt begrepen hebt en deze aspirant journalisten wél goed begeleidt.

Bijvoorbeeld door Perdiep uit te nodigen om de aspirant journalisten uit te leggen wat het verschil is in bronnen bij fictie en werkelijkheid. Dat kan hij vast goed, door schade en schande wijs geworden. Kijk, dan ben je serieus aan het werk met kwaliteitsverbetering, als Trouw zijnde.

Ahmed Marcouch is Tweede Kamerlid namens de PvdA. Meer van of over Marcouch op Republiek Allochtonie hier.  

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  


Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!   

 


Meer over ahmed marcouch, media, schilderswijk, trouw.

Delen:

Reacties


Ismail Abushams Al Bakrastani - 03/01/2015 15:53

Een heerlijk sociaal democraties blusdeken ideetje .. Gaat hierover op typisch PvdA principieele wijze door de PvdA onderhandeld worden ?? Dan worden de hoog van de toren geblazen 20 al snel 10 , waarna na nog wat onderhandelingen er 5 overblijven , die in een proefproject dat , maar alleen als er budget voor is , in 2025 een part time tijdelijke functie krijgen , die na een half jaar wegens "gebrek aan belangstelling "( lees : nergens aangekondigd ) word opgeheven ...

lonneke Lemaire - 29/12/2014 11:58

Marcouch mag schrijven in republiek Allochtonie. Hij heeft
niet veel op met de Schilderswijk.
Hij heeft het over demonstraties van extremisten en noemt
dan in één adem de PVV, Salavisten, de criminaliteit en het gedoe met de
politie. Hij heeft het niet over de provocaties van neo nazi’s van Pro Patria en
het opruien door extreem rechts. Gedoe met de politie? Bedoelt hij etnisch
profileren? Het geweld dat tegen burgers wordt gebruikt? Dat zijn toch echt de
werkelijke gevaren waar de bevolking in de Schilderswijk mee te maken heeft. En
dan nog iets: Trouw zou jonge bewoners uit de buurt op kunnen leiden tot
journalist en dan stelt Marcouch ook nog voor om Perdiep uit te nodigen om de aspirant
journalisten uit te leggen wat het verschil is in bronnen bij fictie en
werkelijkheid. Onbegrijpelijk dat deze man een podium krijgt bij
Republiek Allichtonie.