Marokkaanse Nederlanders in Ede gaan demonstreren tegen wangedrag

In opinie op 07-05-2016 | 10:03

De Marokkaanse Moskee en Samenstede organiseren op 08 mei 2016 na het middaggebed ( 14:30 uur) een protesttocht. Hiermee wil de Marokkaanse gemeenschap een duidelijk signaal geven dat zij het wangedrag van een groep jongeren zat zijn. Dat laten de organisaties weten in een persbericht.

In Ede zorgen jongeren - vooral van Marokkaanse komaf - afgelopen week voor ongeregeldheden in met name het leegstaande winkelcentrum De Lindenhorst. Daar was tot voor kort een theehuis dat door jongeren werd bezocht en wegens sloop onlangs werd gesloten.Diverse auto's zijn de afgelopen week in vlammen opgegaan.

De moskee en de stichting Samenstede schrijven:

"De gebeurtenissen van deze week in Veldhuizen moeten onmiddellijke stoppen. De Marokkaanse gemeenschap vindt dat de grens is bereikt.
Wij begrijpen dat de jongeren een eigen plek willen hebben maar om op deze manier dit af te dwingen gaan we er niet mee akkoord. Wij leven in een beschaafde wereld waar onenigheid door middel van een dialoog uitgepraat moet worden.
De Marokkaanse gemeenschap wil hiermee een duidelijk statement maken richting de boosdoeners. Genoeg is genoeg. Het moet niet zo zijn dat dit groepje onze identiteit misbruiken om criminele activiteiten uit te voeren. De protesttocht start vanaf de Moskee aan de Peppelensteeg en zal eindigen bij de Lindenhorst in Veldhuizen. Wij steunen hierbij de slachtoffers en staan als Edenaren op dit punt achter onze burgemeester Cees van de Knaap. Iedereen die dit statement steunt is van harte welkom. Laten we als eenheid acteren. Ongeacht ras, huidskleur en religie. Wij zijn tegen elke vorm van geweld, racisme en polarisatie."

In de Tweede Kamer is met verontwaardiging gereageerd op het gemeentebestuur van Ede dat de hulp heeft ingeroepen van de Marokkaanse consul om Marokkaanse relschoppers in toom te houden.  De consul is door de gemeente gevraagd om zich te verdiepen in de problematiek en waar nodig in actie te komen. De Edese burgemeester Cees van der Knaap (CDA) zegt de bemoeienis van Guelzim 'toe te juichen', maar kamerleden reageren kritisch. PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch vindt dat Van der Knaap het lokaal gezag 'onder geen beding uit handen moet geven aan een diplomaat van een ander land',  VVD-Kamerlid Malik Azmani noemt het "een brevet van onvermogen'', aldus Azmani. en PVV-kamerlid Machiel de Graaf vindt het schandalig en suggereert dan ook maar meteen de koning van Marokko te vragen of hij Willem-Alexander wil vervangen.


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.

Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!


 

 


Meer over criminaliteit, ede, marokkaanse jongeren, moskee, overlast, rellen, samenstede.

Delen: