Marokko: blijf van Nederlandse burgers af!

In opinie door Rif Alert op 10-01-2018 | 00:31

Vorige week meldden enkele Marokkaanse nieuwsbronnen dat het Openbaar Ministerie van Marokko een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd tegen Nederlandse burgers. Said Chaou, Farid Aouled Lahcen, Abdessadeq Boujibar, Khalid Chamrouki en Imad El Attabi worden genoemd. Daarnaast beschikt het OM over lijst van een tiental namen uit Nederland, Spanje en België. Zij worden beschuldigd van het verlenen van steun aan de protestbeweging Hirak.

Rif Alert veroordeelt deze zorgelijke stap van de Marokkaanse autoriteiten. Die past binnen een ontwikkeling waarbij activisten in toenemend mate zich bedreigd en geïntimideerd voelen. Sommigen durven zich niet meer openlijk uit te spreken of vermijden een bezoek aan Marokko.

Rif Alert roept de Nederlandse staat op de Marokkaanse regering aan te spreken op dit aanhoudingsbevel, dat gericht is tegen Nederlandse burgers. Het is onbestaanbaar dat hun vrijheid en veiligheid in het geding komt. Met dit beleid bevestigt Rabat zijn lange arme. Politieke represailles, in het licht van de honderden arrestaties en veroordelingen van de Hirak demonstranten, zijn een regelrechte schending van mensenrechten. Eerder ontkende de Marokkaanse ambassadeur het bestaan van een zwarte lijst van Nederlandse activisten. 

Bron: persbericht Rif Alert


Meer over de rif, hirak, rif, rif alert.

Delen: