Massaal protest tegen politieoptreden

In opinie door Roemer van Oordt op 25-11-2016 | 13:40

Door Roemer van Oordt

De hardhandige aanhouding door de politie van een 84-jarige Nederlands-Marokkaanse man in Amsterdam Noord, heeft een forse stroom aan boze en verontwaardigde reacties teweeggebracht. Op een via social media verspreide video valt te zien dat hoe de man, die nauwelijks op de been kan blijven, met de handen op zijn rug wordt geboeid en in een politiebus wordt geduwd. De politie heeft excuses aangeboden. Burgemeester Van der Laan is vanochtend op bezoek geweest bij de familie en noemde het optreden een inschattingsfout. Of daarmee de gemoederen bedaard zijn, valt te bezien. Met een massaal gedeeld bericht op Facebook en WhatsApp is voor vanmiddag (15.00 uur) een demonstratie aangekondigd bij de Stopera op het Waterlooplein.

Reacties
Het politieoptreden leidde direct tot kritische vragen van gemeenteraadslid Soufyan Mbraki aan Van der Laan en van Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch aan minister Van der Steur. Marcouch noemde het politieoptreden ‘ buiten alle proporties en beschamend’. Meer invloed zal ongetwijfeld uit zijn gegaan van het massale signaal van verontwaardiging en boosheid dat op Facebook en andere social media is afgegeven.

In het kanaliseren van deze reacties werd zowel het voortouw genomen door moskeeën als door jongerenorganisaties. Verschillende jongerenplatforms en podia kiezen daarbij voor de weg van discussie en dialoog. Ze zeggen het een positief signaal te vinden dat de politie direct met excuses kwam. Maar ze zien sentimenten die niet zijn te stoppen met verontschuldigingen voor dit incident:

”Echter zijn er op dit moment krachten in onze samenleving die ons verdelen. Helaas is Nederland anno 2016 een land van groeiende haat en komen mensen lijnrecht tegenover elkaar te staan” .

“Wij jonge Amsterdammers zijn de polarisatie, discriminatie en de verharding zat en willen nu een tegengeluid laten horen. Dat doen we onder andere door de verbinding te zoeken. Wij geloven dat we in een samenleving samen horen te leven en niet apart van elkaar. We hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar we gaan wél het gesprek met begrip en respect voor elkaar aan. Daarom organiseren wij debat- en dialoogavonden en verbindende activiteiten. Dat doen we nu en blijven we doen.”

Dit statement werd ondertekend door Jongerenplatform Young Nieuw West, Stichting Argan, Jongerenplatform Amsterdam Oost, Jongerenadviescommissie Amsterdam Nieuw-West, Young Society, NoLIMIT, VoorUit, Pakhuis de Zwijger en vele andere jongeren.

Ook moskeeën speelden een belangrijk intermediaire rol. Gisterenavond bracht hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg een bezoek aan moskee Al Mohsinin in Noord, waar het slachtoffer bezoeker van is. Daarbij waren vertegenwoordigers van een groot aantal Nederlands-Marokkaanse moskeeën uit Amsterdam aanwezig. Naast excuses van de kant van de politie was er aandacht voor betere samenwerking en het vergroten van de expertise bij de Amsterdamse politie. Eerder had Aalbersberg bij AT5 de achtergrond van de het politieoptreden geschetst: 'Hij reed tegen het verkeer in, dat leverde een gevaarlijke situatie op. Collega's konden vervolgens, in het Nederlands en in het Arabisch, geen contact met hem krijgen. Hij kwam verward over en hij probeerde steeds terug het verkeer in te lopen.' Maar die omstandigheden hadden dus volgens de hoofdcommissaris nooit mogen leiden tot dit hardhandige ingrijpen.

Burgemeester Van der Laan zei vanochtend na zijn bezoek aan het slachtoffer en zijn familie tegen AT5:

‘Al met al snap ik niet dat deze man geboeid is..... Maar ik kan accepteren dat het gebeurd is met goede bedoelingen. Maar het is een duidelijke inschattingsfout geweest waar we van moeten leren. Als je dik in de tachtig bent en dit overkomt je, maakt dat buitengewoon veel indruk op jou en je familie. Vandaar dat ik hier nu langs ben gegaan. De familie is ontzettend lief en reageerde open en vriendelijk. Een reactie waar je als burgemeester alleen maar van kunt dromen.'

Demonstratie
Snel na het incident werd via Facebook en Whatsapp een demonstratie bij de Stopera op het Waterlooplein aangekondigd. In dat bericht wordt iedereen opgeroepen om in een ‘ vrede protest’ zich uit te spreken tegen ‘dit soort ongeschoolde praktijken van de politie’ en ‘het meten met twee maten’ . De demonstratie staat gepland om 15.00 uur vanmiddag, maar er is niemand die bij de gemeente een officiële aankondiging heeft gedaan.
Wie achter de oproep zit blijft dus een raadsel. Alle direct of indirect betrokkenen zeggen het niet te weten.

Opvallend is wel de brede verspreiding van de oproep: zowel mijn slager en kapper als mijn overbuurvrouw en de overblijfjuf wisten er van. De familie van het slachtoffer heeft aangegeven geen voorstander te zijn van de demonstratie. Over de onduidelijkheid over de organisatoren en de wens van de familie zijn de bezoekers van moskeeën voor en/of na het vrijdaggebed op de hoogte gebracht. 

Roemer van Oordt is redacteur van Republiek Allochtonië


Update:

Op de oproep te gaan demonstreren is nagenoeg geen gehoor gegeven. De excuses van de politie en het optreden van de burgemeester hebben met de wens van de familie en de schimmigheid rondom de organisatie daar waarschijnlijk gezamenlijk in geresulteerd. Laat overigens onverlet dat er los van dit incident een tendens van toenemende polarisatie en (gevoelens van) ongelijke behandeling in de (Amsterdamse) samenleving valt te constateren.  


Meer over het incident:

Verwijzing naar video: hier in het Parool
Bezoek van burgemeester Van der Laan aan slachtoffer en familie: hier op AT5
Reactie hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg: hier op AT5


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!   

 


Meer over Aalbersberg, demonstratie, jongerenorganisaties, moskeeën, polarisatie, politieoptreden, van der laan.

Delen: