Meet & greet met leiders Marokkaanse 20 februari beweging

In opinie op 26-04-2011 | 07:56

Op 29 april aanstaande organiseren Emcemo en stichting Argan, een bijeenkomst met de twee leiders van de Marokkaanse '20 februari-beweging' (‘Beweging voor Vrijheid en Democratie Nu').

Amina Boughalbi en Jihade Fatchati zullen met het Nederlandse publiek in gesprek gaan over hun ervaringen en beweegredenen met betrekking tot het voeren van actie.

De ‘20 februari-beweging’ speelt een belangrijke rol in de steeds toenemende assertieve houding, met als bedoeling het afdwingen van democratische hervormingen.


Een beweging die, zoals ook in de Arabische landen, gekenmerkt wordt de aanwezigheid van jongeren en veelvuldig door de media wordt getypeerd als ‘Facebook-generatie’. Een generatie die vaak hoogopgeleid is, maar tegelijkertijd een uitzichtloos bestaan leidt en in haar rechten wordt beperkt. De 20 februari-beweging zet zich in voor democratische vrijheden zoals gelijkheid, onderwijs voor iedereen en de aanpak van werkloosheid. Hun oproep tot politieke verandering heeft weerklank gevonden onder alle lagen van de bevolking en het maatschappelijk middenveld in Marokko. De beweging is er in geslaagd om een draagvlak te creeeren, en daarmee haar eisen kracht bij te zetten.

Tijdens de bijeenkomst op 29 april zal de vraag centraal staan of de ‘20 februari-beweging’ haar eisen met succes kan stellen. Van succes is sprake op het moment dat de beweging de Marokkaanse overheid met maatschappelijke druk kan overtuigen om de democ- ratische hervormingen door te voeren. Belangrijk is ook de vraag of de beweging in staat is om een voet tussen de deur te krijgen bij de heersende politiek macht? Volgens bepaalde partijen is immers geen sprake van een goed georganiseerde machtsblok, maar eerder van een gelegenheidscoalitie bestaande uit verschillende krachten.
Het debat op 29 april zal een unieke kijk geven in een oppositiebeweging die een onder- deel vormt van de ‘Arabische lente’ en in de civiele en politieke krachten binnen Marokko.
U bent welkom om bij dit gesprek met de Marokkaanse delegatieleden aanwezig te zijn, en daaraan deel te nemen.

Datum: Aanvang: Locatie:
Vrijdag 29 april 2011 19:00 uur Overtoom 141, 1045 HG Amsterdam
Aanmelden via: Info@argan.nl (verplicht)

(einde ingezonden bericht)

NOS radioverslag demonstratie in Amsterdam en bijeenkomt Vrijzinnige Marokkanen Rotterdam

Afgelopen weekend kwam was er een manifestatie in Amsterdam en een bijeenkomst van het Netwerk Vrijzinnige Marokkenan in Rotterdam. NOS-verslaggever Marc Hamer was erbij. Beluister hieronder zijn verslag.

 

 

 

 


Meer over 2o februari, argan, emcemo, netwerk vrijzinnige marokkanen.

Delen: