Meldpunt moslimdiscriminatie in Den Haag en landelijk bewakingsproject moskeeën

In opinie op 27-02-2015 | 11:23

In De Haag is een meldpunt moslimdiscriminatie van start gegaan. Eerder deze maand heeft de stichting Tasmim het Hirasa Centrum gelanceerd om moskeeën te bewaken.

Het onlangs opgerichte Platform Moslims in Den Haag, waarbij negentien islamitische organisaties en moskeeën zijn aangesloten, heeft een eigen meldpunt opgezet waar moslims terechtkunnen die zich bedreigd of gediscrimineerd voelen. 
Het platform wil een laagdrempelig meldpunt bieden, omdat moslims zelden opgezet. Wie een melding doet, wordt gewezen op de mogelijkheid om alsnog aangifte te doen bij de politie.

De Haagse wethouder Rabin Baldewsing liet vorige week weten dat uitingen van 'islamofobie' net als van antisemitisme een aparte registratie moeten krijgen. 'Moslimdiscriminatie wordt volgens Baldewsing gebagatelliseerd.

Hirasa Centrum

Hirasa Centrum is een initiatief van de stichting Tasmim  en heeft als doel om moskeeen te bewaken. De initiatiefnemers hopen uiteindelijk de meeste moskeeën in Nederland deel te laten nemen aan dit initiatief waarbij vrijwilligers ingezet zullen worden als bewakers. Per mail laten de initiatiefnemers weten binnenkort contact op te nemen met het CMO om samen te werken. Ook willen zij voorlichting geven over islamofobie en wordt slachtofferhulp en zelfverdedigingsles geboden aan vrouwen die islamofobische agressie hebben meegemaakt.

Een overzicht van andere initiatieven die moslimhaat aan de orde willen stellen vindt u hier.

Over moslimhaat op Republiek Allochtonië
Republiek Allochtonië besteedt aandacht aan alle vormen van discriminatie, met speciale aandacht voor antisemitisme en moslimhaat. Wij geven de voorkeur aan de term moslimhaat boven de term islamofobie. Onder moslimhaat verstaan wij het uitsluiten, discrimineren of bedreigen van moslims of het geweld tegen moslims of hun gebouwen. Overigens kunnen niet alleen moslims slachtoffer van 'moslimhaat' zijn, maar ook mensen die er voor anderen kennelijk als moslim uitzien. Religiekritiek rekenen wij nadrukkelijk niet tot moslimhaat of islamofobie. 

Meer over moslimhaat op dit blog hier.

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  


Meer over den haag, discriminatie, incidenten moskee, islamofobie, moslimhaat.

Delen:

Reacties


herman - 03/03/2015 12:55

ik ben moslim en werd uitgescholden voor vieze turk

Faatje - 28/02/2015 23:41

Ik geloof niet dat iemand hier het antisemitisme bagatelliseert hier. Veel joden zijn bang.Dat is erg triest. En, ja, helaas zijn moslims daar te vaak de oorzaak van.
Dat neemt niet weg dat moslims ook slachtoffer kunnen zijn van discriminatie en uitsluiting.
Neem de moeite om wat artikelen over moslimhaat op dit blog te lezen. Bijvoorbeeld deze:
http://www.republiekallochtonie.nl/aandacht-voor-moslimhaat-overdreven-kijkt-u-even-mee

Wim Heitinga - 28/02/2015 23:16

Wethouder Baldewsing heeft gelijk, moslimdiscriminatie wordt gebagatelliseerd. En dat is volkomen terecht.

Want kent u dat filmpje van die moslim die 10 uur door de straten van Amsterdam loopt en continu uitgescholden, beschimpt, bespot en vernederd wordt? Nee? Dat kan goed kloppen, want dat filmpje bestaat namelijk niet. Dat is trouwens opmerkelijk te noemen, want de Nederlandse pro-islam lobby zou kreunend klaarkomen bij een dergelijke productie. En waar blijft de viral video van de traditioneel geklede moslim die in de straten van PVV-stemmend Volendam stenen, kogels en verse haringen moet ontwijken om het vege lijf te redden? Als het op wat voor manier dan ook mogelijk was zo’n film te maken, had een stel linkse fatsoensrakkers die al lang in elkaar gedraaid. Het feit dat deze films niet bestaan geeft aan dat het met discriminatie van moslims in Europa wel meevalt vergeleken met de discriminatie van andere groepen mensen.

Neem bijvoorbeeld Joden. Een Joods uitziend iemand hoeft zich maar even in de Schilderswijk te wagen of door de verkeerde wijk in Parijs te lopen om door de plaatselijke mohammedaanse medemens onderworpen te worden aan de verschrikkelijkste vormen van racisme. Joodse instellingen zijn ook niet veilig. In ons eigen Nederland wordt het Anne Frank Huis permanent door gewapende agenten bewaakt. Bij Joodse scholen staat zelfs marechaussee. Die beveiliging is bepaald geen overbodige luxe. Kijk naar de aanslag van Mohammed Merah, die gericht kinderen doodschoot op een Joodse school in Toulouse. Kijk ook naar het Joodse museum in Brussel waar bezoekers islamitische euthanasie kregen toegediend. Of naar de supermarkt in Parijs, die zich mocht verheugen op een bezoekje van de religie van de vrede. En, meer recentelijk, de anti-cartoon en anti-Joodse aanslag in Kopenhagen. Reden genoeg om je ernstig zorgen te maken over de veiligheid van Joodse instellingen. Maar waar blijft het autochtone racistische geweld? Hoeveel islamitische scholen worden er permanent bewaakt als bescherming tegen schuimbekkende schietjoden of gewelddadige PVV’ers? Voor hoeveel zwarte scholen in de Bijlmer staan permanent politiehokjes om racistische tokkies op afstand te houden?

Het lijkt er op dat de discussie over moslimdiscriminatie vooral is bedoeld om de aandacht af te leiden van islamitische Jodenhaat.

Janfrans Zuidema - 28/02/2015 22:22

Er zijn net bezittingen (huis, auto) beklad van PVV'ers met racistische leuzen. Ik ga ervan uit dat deze gevallen terugkeren in de racisme rapporten over 2015 van de diverse organisties. Maar ik heb het idee dat Moslims (en alles wat niet PVV is) in deze speciale privileges hebben...