Minister Asscher spreekt zich uit voor verdwijnen Zwarte Piet

In opinie op 25-08-2015 | 16:34

"Zwarte Piet zal heel snel veranderen en verdwijnen en ik denk dat dat goed is, ik vind dat prima." Dat zei Lodewijk Asscher volgens aanwezige twitteraar Miguel Heilbron maandagavond op een bijeenkomst in Amsterdam.
De bijeenkomst ging over arbeidsmarktdiscriminatie in Nederland bij jongeren van Afro-Caraibische afkomst.

Asscher zei volgens Heilbron ook:

Het verdwijnen van  Zwarte Piet zal echter niet de discriminatie op de arbeidsmarkt oplossen volgens Asscher: "Ook als Zwarte Piet niet meer bestaat is daarmee arbeidsdiscriminatie niet weg."

Verschil met Rutte

Op de bijeenkomst nam het kabinet bij monde van Minister Asscher anders stelling dan eerder bij monde van Minister-president Rutte, die aangaf Zwarte Piet niet te kunnen veranderen.

Vanuit de zaal werd Minister Asscher gevraagd: 'Waarom spreekt u zich niet meer uit tegen discriminerende en provocerende uitspraken van Minister-president Rutte?' Gedoeld werd op uitspraken van Rutte over allochtonen die zich zouden moeten 'invechten' tegen discriminatie, en (afgelopen weekend) dat Nederland terug zou moeten 'naar de sfeer van de Gouden Eeuw'.

Asscher antwoordde: "Ik vond zijn uitspraken veel te eenzijdig". Volgens Asscher deed Rutte de uitspraak over 'invechten' in de sfeer van de campagne. "En we moeten niet alleen zeggen 'Leve de Gouden Eeuw', ook zwarte bladzijdes verdienen aandacht.

Reacties

De tweets leidden tot veel reacties op twitter:

Op Twitter is over de bijeenkomst getweet onder hashtag #discriminatiewerktniet. Meer over Zwarte Piet op dit blog hier


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  


 


Meer over zwarte piet.

Delen:

Reacties


H.L. Rijssel - 27/08/2015 19:03

Balkeneinde had het al over, "Laten we terug gaan naar de VOC - tijdperk", waar je zwarte mensen kon verkopen of tot jouw slaaf maken. De leefeigenen, daar kon je meedoen wat je wilde. De mensen in een land die de andere mens geen menswaardig bestaan gunde moet anno 2015, zwijgen over racisme en discriminatie. Het zijn deze Europese volkeren die de andere mens als beesten heeft behandeld. Dus: kunnen we vergeten dat wanneer zwarte piet, een andere kleur krijgt blijft de gedachte van superoriteit van witte mensen bestaan. Wij moeten hen laten boeten voor de vernederingen, dan pas treedt een eind aan hun waandenken!!

marianne martens - 26/08/2015 10:42

Is het niet onder invloed van de VN?
Slapjes om het inderdaad in Zuid- Oost te vertellen.
Nu de Gemeenten zoveel taken erbij hebben gekregen, misschien verstandig en heel democratisch om Gemeenten te laten beslissen.
Verder misschien Pietermans/ vrouw, in verschillende kleuren opmaken maar zeker ook zwart.