Ministers: Haagse shariawijk was hoax

In opinie op 06-09-2013 | 14:26

De Haagse Schilderwijk is geen shariawijk. De buurtinterventieteams handhaven niet volgens islamitische normen de orde, maar opereren onder het gezag van van de politie en die bepaalt wat er gebeurt. Dat benadrukten de ministers Asscher en Opstelten donderdag in de Tweede Kamer, nadat er door diverse Kamerleden vragen over waren gesteld.

Het debat ging over mediaberichten dat in de Schilderswijk een 'shariadriehoek' zou bestaan, waar orthodoxe moslims hun leefregels opleggen aan anderen. Asscher ontkende eerder al dat dit het geval is. Hij onderstreepte donderdag dat 'ongeoorloofde sociale druk' niet getolereerd wordt in de Nederlandse samenleving en dat de overheid daar zo nodig tegen optreedt. Lees verder in het Parool

Direct na het verschijnen van de berichten over de Haagse shariawijk, sloegen verschillende politici alarm. Geert Wilders (PVV) bracht een bliksembezoek van 5 minuten aan de wijk en pleitte voor een shariaverbod en een actief ontislamiseringsbeleid.  PvdA-kamerlid Yücel stelde dat de overheid onmiddellijk moet ingrijpen in wijken waar waar sharia wet- en regelgeving wordt toegepast en Sadet Karabulut (SP) liet weten op basis van eigen ervaringen in de wijk de reportage in Trouw te herkennen en pleitte voor een beleid om segregatie tegen te gaan.

Lees ook: Artikel over Haagse shariawijk is gemiste kans en hier artikelen over de 'shariawijk'.

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 Meer over asscher, den haag, schilderswijk, shariadriehoek, shariawijk.

Delen: