Moslimpartijen verscheuren elkaar

In opinie door Brahim Bourzik op 07-01-2018 | 23:09

Er moet nog veel Marokkaanse en Turkse thee door de Maas stromen, willen de moslimpartijen een politieke eenheid vormen in het belang van hun achterban.

Vorig jaar oktober liet partijvoorzitter van Nida, Nurullah Gerdan, weten dat Nida een autonome partij moet blijven. Daarmee zette hij de deur van samenwerking met DENK op slot.

Desondanks is er in de laatste vier maanden van 2017 veel overleg geweest, soms tot in de late uurtjes, om tot samenwerking te komen. Achteraf gezien waren de overleggen beleefheidsvorm. Er was geen sprake van om tot echte samenwerking te komen.

Kwestie Peksert

De mislukte poging tot samenwerking tussen Nida en DENK in Rotterdam zet kwaad bloed, met name bij de Turkse achterban van Nida. Dat heeft er toe geleid dat raadslid Aydin Peksert, medeoprichter en nummer 2 van de partij, niet terug komt op de lijst van de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018, stond deze week in een persbericht van de partij.

Om de schade te beperken – ofwel damage control – lanceert Nida dezelfde dag nog een persbericht dat zij mee gaat doen aan de verkiezingen in Den Haag, waar al twee moslimpartijen, de Islam Democraten en de Partij van de Eenheid (PvdE) actief zijn. Kan een partij als Nida wel verbinden als deze eerder klaagde over de deelname van DENK aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam en nu zelf zorgt voor verdeeldheid in Den Haag?

Volgens Peksert heeft hij de afgelopen weken tientallen gesprekken gevoerd met partij- en stadsgenoten die vragen hebben over de komst van DENK naar Rotterdam. Hij zei vier weken gewacht te hebben voordat de voorzitter met hem een afspraak kon maken.

Terwijl Peksert op een antwoord van zijn voorzitter zat te wachten, maakte DENK op 14 december 2017 voor de Esalaam Moskee bekend mee te zullen doen aan de verkiezingen in Rotterdam.

Fractievoorzitter Nourdin el Ouali omschreef in de media het besluit van DENK als “oliedom” en verklaarde dat DENK nooit wilde samenwerken, maar Nida wilde ”overnemen”. Peksert zegt over de verklaring van el Ouali, dat er binnen fractie van Nida geen afstemming was.

Een voorspelling

In Rotterdam zal DENK van Nida winnen, om twee redenen:

Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam heeft Nida twee zetels gehaald en dat is mede te danken aan de Turkse Rotterdammers die verbonden zijn aan de Milli Görüs.

Nu er geen samenwerking komt, zullen zowel Diyanat als Milli Görüs hun Turks-Rotterdamse achterban adviseren om op DENK te stemmen. Het zou mij niet verbazen als Aydin Peksert de lijsttrekker van DENK in Rotterdam wordt. De Rotterdamse Gülenisten stemmen van oudsher op het CDA en gaan nu ook voor D66.

Het is een illusie om te denken dat de Marokkaanse Rotterdammers allemaal op Nida gaan stemmen. De Marokkaanse moskeeën staan niet allemaal achter Nida. De enige Marokkaanse moskee waar Nida sinds vier jaar welkom is, is de Esalaam Moskee. Maar sinds de rechtbank uitspraak dat het bestuur illegaal is gekozen, is het maar de vraag of Nida nog een beroep kan doen op de dagelijkse leiding van de Esalaam Moskee.

Nida heeft zelf gekozen om de samenwerking aan te gaan met de PvdA, SP en GroenLinks en niet met DENK. Dat is een politiek dom besluit. De samenwerking met de PvdA zal zelfs gebruikt worden tegen Nida. Zowel de PvdA als GroenLinks in Rotterdam hebben geen een moslim in de top vijf van hun lijst staan. GroenLinks is zelfs een compleet witte partij geworden en heeft afscheid genomen van diversiteit, voorheen het kenmerk van de partij.

Ook de komst van de PVV naar Rotterdam is extra goed voor DENK. Die zal in tegenstelling tot Nida niet voor verbinden gaan, maar de harde confrontatie aangaan met PVV. Daarmee binden ze de Turkse, Marokkaanse en andere moslimmigranten in Rotterdam die zich uitgesloten voelen, aan zich.

Den Haag

Arnoud van Doorn, gemeenteraadslid van de PvdE betreurt het dat Nida meedoet in Den Haag: ‘Wij hebben contact gezocht om met Nida samen te werken. Deze hand hebben ze nooit geaccepteerd. Nu ontstaat er nóg meer verdeeldheid. Laat Nida maar lekker in Rotterdam blijven’, aldus van Doorn.

Het is bekend dat Van Doorn goede banden heeft met de salafisten in Den Haag. Hij is goed bevriend met Imam Fawaz Jneid en met Hizbu Tahrir. Deze zullen zich niet laten verleiden door Nida, in hun ogen slapjanussen.

De Islam Democraten, goed voor twee zetels in de raad, hebben een trouwe groep van Turkse Hagenaren. Dat is de reden waarom DENK niet mee gaat doen in Den Haag. DENK laat Nida in Den Haag liever over aan de hardcore salafisten en zal zich in Rotterdam richten op PVV en de PvdA.

Turken vs Marokkanen

Van de derde generatie moslims die in Nederland zijn geboren had ik verwacht dat zij het politieke spel door zouden hebben, en dat ze elkaar tenminste het licht gunnen. Met hun politieke actie laten zij zien dat zij nog niet in staat zijn om boven het eigenbelang heen te stappen. Ze trappen elkaar eerder het politieke moeras in.

Moslims die hier zijn geboren, willen af van de onwil van Turken en Marokkanen om met elkaar samen te werken, zou je denken. Maar door niet samen te willen werken, bevestigen zowel DENK en Nida het veroordeel dat er bestaat over de twee grote moslimgemeenschappen. Een gemiste kans voor alle partijen.

Moslims die op de moslimpartijen stemmen, zullen op lange termijn er de dupe van zijn dat er een breuk is ontstaan. Hun stem wordt niet verzilverd in beleid waardoor hun stem een proteststem blijft. Daar hebben nedermoslims niets aan. Het gaat om het wezenlijk veranderen van beleid op maatschappelijke, culturele, politieke en economische terreinen. Het gevaar is dat moslims straks de moslimpartijen de rug toe zullen keren, omdat zij niet in staat zijn om de grote onderwerpen te agenderen en voor realpolitieke oplossingen kunnen zorgen.

De verdeeldheid onder de moslimpartijen speelt de overige seculiere democratische partijen in de kaart. Het zal ze versterken naar politiekrechts te verschuiven. Waarom zou je je nog inzetten voor moslims die in Nederland zijn geboren als zij toch voor een eigen zuil blijven kiezen?

Er moet nog veel Marokkaanse en Turkse thee door de Maas stromen, willen de moslimpartijen een politieke eenheid vormen in het belang van hun achterban. Boven de Maas op de Erasmusbrug geniet blonde Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam van een fles champagne. Een mooier verkiezingscadeautje kon Nida haar niet geven. Dat is pas “oliedom”.

Brahim Bourzik is oprichter en hoofdredacteur van demoslimkrant.nl waar deze column ook eerder verscheen. In overleg met Bourzik is de column ook op Republiek Allochtonië geplaatst.

Foto: Pixabay 

Meer over de gemeenteraadsverkiezingen #gr2018


Meer over #gr2018, DENK, moslimpartijen, NIDA.

Delen: