NCTb: kans op politiek geweld rond verkiezingen

In opinie op 07-04-2010 | 09:10

Er is een kans dat Nederland in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen te maken krijgt met politiek geweld. Aldus waarschuwt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) Erik Akerboom in de dreigingsanalyse, die vandaag is gepubliceerd.

Er zou een verhoogd risico op politiek geweld zijn volgens de dienst bij grote politieke machtsverschuivingen in combinatie met een gepolariseerd islamdebat. Dit meldt De Volkskrant. Volgens een woordvoerder van NCTb is er 'geen enkele concrete aanwijzing dat er iets gebeurt', maar bestaat er een kans dat mensen de huidige situatie als aanleiding zien voor geweld. Waar de dreiging vandaan komt, is volgens de woordvoerder niet te zeggen. 'We zitten op het netvlies van jihadisten, zowel uit Nederland als uit het buitenland. Maar het gaat ook om eenlingen van verschillend pluimage. Mensen die in hun eentje radicaliseren of ideeën hebben over de maatschappij waar ze zich deel van voelen. Je sluit niets uit.'

Akerboom stelt in het rapport dat ten opzichte van vijf jaar geleden de moslimgemeenschappen minder vatbaar zijn voor boodschappen vanuit radicale hoek. Uit de dreigingsanalyse van de NCTb blijkt verder dat de kans op aanslagen van buitenaf voor Nederland klein is. Lees hier verder.


Meer over extremisme, nctb, terrorisme.

Delen: