Nederlandse moskeeorganisaties willen Koptische kerken beschermen

In opinie op 04-01-2011 | 09:08

De Nederlandse Moslim Raad (NMR), De Raad Marokkaanse Moskeeën Nederland en De Federatie Islamitische Organisaties (FION) bieden de drie kerken voor Christelijke Kopten bescherming aan. Dat laten zij in een persbericht weten.

Voorzitter AbdelMajid Khairoun van NMR en voorzitter Yahia Bouyafa van FION, tevens voorzitter van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN), gaan organiseren dat moslims klaar staan om de drie kerken in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven te bewaken tegen de dreiging van Al Qaida.

Bovendien roepen zij alle moslims op, jong en oud, man en vrouw, de dreiging luid en duidelijk te veroordelen: 'Juist wij moeten dit doen, omdat Al Qiaada stelt in naam van de Islam te handelen. Christelijke kopten, wij en trouwens alle Nederlanders hebben juist dezelfde vijanden: de terroristen. Hoogste tijd om dit luid duidelijk te maken. Bij de gedachte dat Christelijke Kopten hier in Nederland worden aangevallen, kunnen wij niet meer slapen.'

Khairoun en Bouyafa's aanbod volgt op hen oproep van enkele dagen geleden aan het Egyptische volk om als moslims en Christenen zich gezamenlijk te verweren tegen terreur.

Zij veroordeelden toen de bomaanslag op Nieuwjaarsnacht in Alexandrië, gericht tegen de Koptische kerk. Zij zochten toen ook al contact met de Koptische kerken in Nederland. Het Koptisch kerstfeest wordt gevierd op 7 januari.

Bron: persbericht

De drie kerken in Nederland staan samen met vele andere koptische kerken in Europese landen en Egypte op de website Shumukh al-Islam. Daar wordt opgeroepen bomaanslagen te plegen op kerken tijdens het koptische kerstfeest, vrijdag. Ook de al-Qissiddinkerk in Alexandrië in Egypte, waar zaterdag zeker 21 mensen omkwamen door een bomaanslag, stond op die lijst.

In totaal zijn er zeven koptische orthodoxe kerken in Nederland. De pastoor van de koptische orthodoxe kerk in Amsterdam laat het ANP weten een e-mail te hebben ontvangen met het aanbod. Het bestuur heeft een e-mail teruggestuurd om te bedanken. Het neemt het voorstel ,,serieus in overweging''

Link:

moskeeorganisaties veroordelen bomaanslagen

blog van Carel Brendel naar aanleiding van dit bericht


Meer over Egypte, FION, koptische kerken, NMR, radicalisering, RVMM, terreur.

Delen: