Nieuwe synagoge in Amsterdam geopend

In opinie op 31-08-2010 | 20:43

Voor het eerst in jaren is er een nieuwe synagoge geopend, die van de Liberaal Joodse Gemeente (LJG) in Amsterdam. De bouw kostte 12 miljoen euro. De helft daarvan is betaald uit de verkoop van de oude sjoel. Het overige geld komt van gemeenteleden, sponsors en - opmerkelijk - uit subsidies, waaronder 100.000 euro van de provincie Noord-Holland.

De nieuwe synagoge van de LJG –met ruim 1700 leden de grootste liberaal-Joodse gemeente in Nederland– is multifunctioneel en biedt ruimte voor onderwijs –elke zondag bezoeken zo’n 170 kinderen de zondagsschool– en sociaal-culturele activiteiten, zoals lezingen, film- en theatervoorstellingen en cursussen. Het gebouw bevat onder meer een gebedsruimte voor 800 personen, een grote feestzaal met keuken, een bestuurskamer annex bibliotheek en diverse vergaderruimtes en leslokalen.

De synagoge kent ook een zogenaamde dialoogzaal. ‘We willen met andere godsdiensten en stromingen gedachten uitwisselen, niet om alles van elkaar over te nemen, maar om er van te leren’, zei rabbijn Menno ten Brink zondag 29 augustus in zijn openingstoespraak.

Deze ontmoetingsruimte werd mede mogelijk gemaakt door subsidie van provinciale staten van Noord-Holland. Dat mag bijzonder heten in tijden dat subsidies aan religieuze organisaties ter discussie staan vanwege de scheiding kerk en staat. Een amendement om deze subsidie te verstrekken werd - tegen het advies van Gedeputeerde Staten in - gesteund door een meerderheid bestaande uit de fracties van PvdA, GroenLinks, VVD, CDA en CU/SGP.

Bronnen: reformatorisch Dagblad, Raad van Kerken, verslag PS november 2008 (pdf)


Meer over dialoog, joden, liberale joodse gemeente, scheiding kerk staat, synagoge.

Delen:

Reacties


Abdel - 31/08/2010 22:41

Toch opvallend: wanneer de provincie Noord-Holland een ton had uitgegeven aan de bouw van een moskee, hadden de opiniepagina's vol gestaan van artikelen over de scheiding van kerk en staat. Nu heeft niemand er een punt van gemaakt, sterker, de subsidie is gegeven met steun van de VVD - die wil ik ook nooit meer horen over scheiding van kerk en staat