Nijmeegse stichting Ar Rayaan noemt berichtgeving van EO tendentieus

In opinie op 07-07-2010 | 09:37

De Stichting Ar Rayaan is geschrokken van de naar haar oordeel tendentieuze berichtgeving over de activiteiten van de stichting naar aanleiding van een reportage gisteren van het EO-programma dit is de Dag. Het radioprogramma stelde gisteren dat Ar Rayaan een "ultra-islamitische en antiwesterse" organisatie zou zijn. Dat zou blijken uit onderzoek van het Radio 1-programma.

De website van de stichting, die voor het bieden van gastlessen over vooroordelen over de islam subsidie ontvangt van de gemeente Nijmegen, zou ruimte bieden aan twee omstreden islamitische sprekers. Ook was op de website van Ar Rayaan te lezen dat polygamie in het westen een goed idee is, omdat er wegens het grote aantal homo's een vrouwenoverschot is. Verder waren er antisemitische cartoons te zien.

In een verklaring op haar website reageert Ar Rayaan op de reportage. Het bestuur van de stichting stelt hierin het volgende:

"- De artikelen die op de site van de Stichting staan zijn niet geschreven door leden van de Stichting. De Stichting plaatst deze slechts ter informatie. De vermelde standpunten betekenen niet per definitie dat deze door alle leden worden gedragen;
- De stichting zet zich in voor integratie van moslims in o.a. de Nijmeegse samenleving. Dit door o.a. actief deel te nemen aan maatschappelijke debatten en gezamenlijk met andere partijen de problemen te benoemen en gezamenlijk proberen deze op te lossen;
- De stichting is onafhankelijk en heeft geen banden met extremistische organisaties die de Rechtstaat willen beschadigen en distantieert zich van alle organisaties/activiteiten die hiertoe leiden;
- De Stichting zet zich in tegen de negatieve beeldvorming over de Islam. Dit door middel van het organiseren van gastlessen op scholen en het organiseren van rondleidingen in de moskee. Voor deze activiteiten ontvangen wij subsidie van de gemeente Nijmegen; Vanwege de maatschappelijke waarde en het grote succes zal de stichting dit werk voortzetten.

Tot slot merken wij op dat de teksten met enige controversiële inhoud van de site zijn verwijderd. De artikelen hebben helaas tot enige onrust gezorgd wat indruist tegen de doelstellingen van de stichting."


Het Nijmeegse VVD-raadslid Veldman heeft naar aanleiding van de reportage van  Dit is de Dag schriftelijke vragen gesteld aan de Nijmeegse wethouder Tas. Volgens een woordvoerder van de gemeente Nijmegen is de enige inhoudelijke voorwaarde voor de subsidie dat de stichting maatschappelijke thema's bespreekt.

Luister naar de reportage, klik hier


Meer over ar rayaan, islam, radicalisme.

Delen: