NTR krijgt waarschijnlijk weer taak moslimprogramma's te maken

In opinie op 19-11-2015 | 09:14

Stichting Zendtijd Moslims (SZM), de organisatie achter de Moslim Omroep (MO) is het niet gelukt onderdak te vinden bij één van de grotere omroepen. Geen van de omroepen wilde de moslims hebben. De NTR krijgt hierdoor vanaf januari 2016 opnieuw de taak om moslimprogramma’s. Daarnaast zijn ook de programma's voor hindoes bij de NTR ondergebracht. De SZM beraadt zich nog op vervolgstappen.

Op 1 januari verdwijnen de zeven religieuze omroepen. Dat is het gevolg van een besluit uit 2011 van toenmalig minister Van Bijsterveldt (CDA) die bepaalde dat de religieuze omroepen zich moeten aansluiten bij grotere omroepen, die met de helft van het geld religieuze programma's kunnen maken.

Drie van de zeven religieuze omroepen vonden in 2014 al onderdak bij een grotere omroep. De katholieke RKK gaat naar KRO-NCRV, de protestanten van IKON/ZvK naar EO, de humanisten naar VPRO (maar zij worden ook een aspirant-omroep, per 1 januari).

De NPO besloot als uitvoerder van de hele operatie de zogenaamde wereldreligies vanaf 2016 definitief onder te brengen bij de NTR. Daarbij gaat het om de Joodse Omroep, de Moslim Omroep, de Boeddhistische Omroep Stichting en Hindoe Media. De bestuurders van de verschillende omroepen wilden daar uitgezonderd de hindoes echter niet aan meewerken, omdat ze vreesden dat zij en hun achterban dan niets meer in de melk te brokkelen zouden hebben.

Dit jaar vond de Joodse Omroep een plekje bij de EO en gingen de boeddhisten naar de KRO-NCRV. Driss El Boujoufi van de SZM heeft dit jaar met verschillende omroepen gesproken, maar niemand wilde de MO onderdak bieden. De moslims voelen zich volgens het NRC „buitengesloten”.

De NTR krijgt nu de taak moslimprogramma’s te maken, maar daar heeft de MO geen trek in. „De betrokkenheid van de achterban bij de programma’s moet behouden blijven. Dat wil de NTR niet toezeggen,” verklaarde El Boujoufi in het NRC. Hij laat weten dat de SZM zich beraadt op volgende stappen. Hij stelt dat de NPO en NTR de Mediawet hebben overtreden, omdat de achterban niet is geconsulteerd.

Zie ook: nog geen onderdak voor moslimomroep


Meer over (de geschiedenis van) de moslimomroepen op dit blog onder andere: hier en hier
Ook op de website polderislam.nl  - het nieuwe initiatief van Ewoud Butter en Roemer van Oordt - aandacht voor islamitische omroepenVolg Republiek Allochtonië op
twitter of like ons op facebook.

 
Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!Meer over MO, moslimomroepen, omroepen, SZM.

Delen: