Omstreden tentoonstelling keert terug in Haarlemse bibliotheek

In opinie op 24-03-2010 | 23:45

Via de mail ontvingen wij een oproep om op Zaterdag 27 maart in Haarlem te demonstreren 'tegen censuur in de Haarlemse bibliotheek' waar een fototentoonstelling na twee dagen werd verwijderd omdat deze politiek gekleurd zou zijn.

Op de fototentoonstelling in de stadsbibliotheek wordt werk tentoongesteld van de bekroonde fotograaf Cris Toala Olivares over de olijvenoogst in Palestina en de problemen van de Palestijnse boeren met de bezetting.
De olijfboeren in Palestina kunnen alleen onder begeleiding van buitenlandse waarnemers hun oogst binnenhalen. Anders worden ze aangehouden of aangevallen door Israelische militairen of kolonisten.

In een verklaring op de website van de bibliotheek staat: "De teksten bij de foto's waren de voornaamste aanleiding om de tentoonstelling te verwijderen, niet de foto's zelf. De Bibliotheek is van mening dat de fotoxe2x80x99s in combinatie met de bijbehorende teksten een beeld laten zien van het Joods-Palestijnse conflict dat vanuit één kant belicht wordt. De Bibliotheek wil geen partij kiezen maar neutraal zijn en veelzijdige informatie bieden zodat mensen zelf hun standpunten kunnen bepalen."

De Nederlands-Equadoriaanse fotograaf van persbureau Reuters is woest. ,,Zo stom dit. Deze foto's hebben al in allerlei media gestaan, Times Magazine, De Telegraaf. Ik laat gewoon zien wat daar gebeurt!'' En daar is niets gekleurds aan, vindt het Het Breed Platform Palestina (BPP), dat de expositie in de bibliotheek verzorgde. 'Je reinste censuur, in opdracht van de bibliotheekdirecteur'.

Tijdens de demonstratie zaterdag zullen de 'verboden foto's met hun onderschriften tentoongesteld worden, zodat het Haarlemse publiek ze toch nog kan zien. De demonstratie start om 14.00 uur op de hoek Botermarkt -Gasthuisstraat.


Meer over haarlem, tentoonstelling, vrijheid van meningsuiting.

Delen: