Ongeveer 200 mensen houden stille tocht voor Yasmeen en andere onderdrukte vrouwen

In opinie door Shira Musa op 17-02-2015 | 11:59

Ongeveer 200 hebben maandagavond in een stille tocht de aandacht gevraagd het lot van onderdrukte vrouwen. Aanleiding is de dood van de 25-jarige Yammen, een Rotterdamse van Pakistaanse herkomst. Vrouwen, mannen en kinderen mee legden waxinelichtjes en bloemen bij het oude woonhuis van Yasmeen.

De vrouw werd vorige week vrijdag dood gevonden in Drenthe. Ze werd al sinds eind januari vermist. 

Volgens twee vriendinnen van Yasmeen wisten veel mensen binnen de Pakistaanse gemeenschap dat Yasmeen slecht behandeld werd door haar echtgenoot en schoonfamilie. Maar niemand durfde erover te spreken. Tegenover RTV Rijnmond zeggen zij:  "Heel veel vrouwen in onze gemeenschap hebben een schuldgevoel. Ze zeggen: 'dit hadden we kunnen voorkomen. We hadden eerder iets voor Yasmeen moeten doen.'"

Ze willen dat er openlijk wordt gesproken over de onderdrukking van vrouwen en verwachten dat de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb daarbij het voortouw neemt: "Zodat er geen tweede Yasmeen komt. Aboutaleb moet niet met de mannen van het moskeebestuur spreken maar met ons, met de vrouwen. Over de doofpotcultuur en over het moskeebestuur zodat ze dit onderwerp naar voren brengen."

De demonstratie in Rotterdam is volgens Shirin Musa, die zich al jaren als activiste inspant voor de rechten van moslimvrouwen, uniek. Tegenover joop.nl verklaart zij: "Vrouwen van alle generaties die zich altijd hebben stilgehouden, gaan voor het eerst voor vrouwenrechten demonstreren, omdat ze zelf schoondochter zijn geweest, hun dochters schoondochter zijn/worden en ze slavernij van vrouwen en geweld tegen vrouwen zat zijn."

De echtgenoot van het slachtoffer wordt verdacht van betrokkenheid bij haar dood en is vastgezet.

Meer over vrouwenemancipatie hier.

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 


Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook! 


 

 


Meer over pakistan, rotterdam, shirin musa, verborgen vrouwen, vrouwen, vrouwenemancipatie, yasmeen.

Delen: