Onrust in Turkse gemeenschap over herdenking Armeense genocide

In opinie op 23-04-2014 | 13:18

De Turkse arbeidersvereniging HTIB roept op tot kalmte tijdens de herdenkingen van de Armeense genocide die deze week plaats vinden. Aanleiding voor deze oproep is dat volgens de HTIB sommige Turkse organisaties op sociale media hebben laten weten dat de Armeense diaspora ''provocatief bezig'' is.

Eén van de organisaties waar de HTIB op doelt is de Federatie van Nederlands-Turkse Jongerenorganisaties (Turkse Jongeren Federatie, HTGF) die in eenpersbericht laat weten zich zorgen te maken over de invloed van een groep die de HTGF fanatieke 'ultranionalistische' Armenen noemt. Deze Armenen willen morgen in de de gemeente Almelo ter gelegenheid van de 99ste herdenking van de Armeense genocide (door de HTGF tussen aanhalingstekens geplaatst of 'zogenaamde genocide' genoemd) een monument oprichten, dat door de HTGF een 'haatmonument' wordt genoemd.

De HTGF, die zichzelf omschrijft als "een Kemalistische, progressieve, seculier-democratische en vrijzinnige vereniging" schrijft in een persbericht:

"De discussie over de 'Armeense Genocide', Armeense tragedie of Armeense Kwestie duurt al heel lang. En mensen die de 'Armeense Genocide' ontkennen worden neergezet als een stelletje gekken. Het bizarre is dat de Armenen niet openstaan voor een discussie en nauwelijks mee willen werken aan een feitenonderzoek. Vandaar dat deze kwestie ook niet zomaar opgelost kan worden. (..) Elk jaar in april krijgen we met een grote groep Armeense lobbyisten te maken die hun interne problemen met Turkije willen projecteren op Nederland. Wij, als Turkse Jongeren Federatie, verklaren hierbij geen Nederlandse inmengingen te willen in buitenlandse zaken waar wij als Nederlanders niks mee te maken hebben. Zonder de discussie aan te gaan of er sprake was van genocide in 1915, vinden wij het onredelijk om een grote Armeens monument te moeten dulden in Nederland, in het bijzonder in Almelo. Indien er geen lijn getrokken wordt, kan men hierna ook standbeelden oprichten voor andere gebeurtenissen in de geschiedenis waar Nederland ook niks mee te maken heeft gehad, zoals Carthago, Mao, Pol Pot en Rwanda. Alhoewel dit allemaal zwarte bladzijden zijn in de geschiedenis, heeft het voor Nederland geen meerwaarde om er als derde partij bij betrokken te raken."

De HTGF zou liever zien dat de Armeense lobby zich richt op een dialoog met Turkije en Turken "zonder een derde partij, zoals het onafhankelijke Nederland, erbij te betrekken". De HTGF noemt het plaatsen van een Armeens monument een provocatie die de start zou kunnen vormen van "een wapenwedloop van monumenten in Nederland, terwijl de Armeense gebeurtenissen geen enkele impact hebben gehad op Nederland of het ontstaan van Nederland." 

De HTGF wijst verder op misdaden in een recenter verleden die zijn gepleegd door de Armeense terreurgroep ASALA en de "echte genocide en etnische zuivering" Khojali (Xocali) in Azerbeidzjan in 1992.

Petities van Federatie Armeense Organisaties Nederland en van Turkse organisaties
De website Zaman Vandaag meldt dat de Federatie Armeense Organisaties Nederland (FAON) vandaag een petitie gaat aanbieden aan de voorzitter en leden van de Vaste Commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer, met betrekking tot de erkenning van de moord op Armeniërs in het Ottomaanse Rijk in 1915 als genocide en de ontkenning daarvan door Turkije. Daarna wordt er gedemonstreerd en een optocht gehouden naar de Turkse ambassade.

Zaman Vandaag meldt ook dat als reactie op de acties van de Armeense organisaties, Turkse organisaties vandaag om 13:15 een manifest aan zullen bieden aan Tweede Kamerleden. In het stuk staat, onder meer, het volgende: ''Allereerst willen wij opmerken dat niemand in ons midden de tragedie van 1915 wil bagatelliseren of ontkennen. Echter betreuren wij dat een controversieel en zeer beladen historische gebeurtenis op deze wijze gepresenteerd wordt. Gevoelens van de grootste minderheid in ons land worden veronachtzaamd en gekwetst. Ons bezwaar is voornamelijk gericht op het gebruik van de term 'genocide'. Genocide is een heftige beschuldiging en een zwaar beladen juridisch begrip en dient om die reden niet te pas en te onpas te worden gebruikt. Het geeft geen pas om een land en een heel volk hiermee te etiketteren terwijl er in de academische wereld en onder historici geen consensus bestaat over dit onderwerp''. Ook verwijzen de organisaties naar een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens van 17 december 2013 in de zaak Perinçek vs. Zwitserland. Het Hof stelde toen vast dat de Armeense tragedie in 1915 niet als een genocide kan worden bestempeld, omdat hierover geen vonnis van een (internationaal) juridisch tribunaal bestaat en omdat er in de wetenschap en onder historici geen consensus over deze kwestie bestaat.

HTIB
De Turkse arbeidersvereniging HTIB stelt in een persbericht dat de Armeense gemeenschap in Nederland in alle rust hun doden moet kunnen herdenken. Het betrachten van terughoudendheid en het getuigen respect voor de doden lijkt voor de HTIB de beste houding van de Turkse gemeenschap in Nederland.

De HTIB hoopt dat onnodige polarisatie tussen de Turkse en Armeense gemeenschap wordt voorkomen. De HTIB gaat ervan uit dat de Nederlandse overheid geen enkele inmenging en bemoeienis van buitenaf rond de herdenkingen toe zal staan. De HTIB vindt dat overheidsinstanties garanties moeten geven voor een respectvolle herdenking die in alle rust en zonder incidenten kan gaan plaatsvinden.


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebookRepubliek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen

 


Meer over armeens, armeense genocide, htgf, htib, kemalistisch, turkije, turks.

Delen:

Reacties


John Dubbelboer - 15/04/2015 00:09

Er is een Turks Armeens verhaal van 100 jaar oud en een Turks Armeens verhaal van deze tijd.
Het oude verhaal is exclusief voor historici. In meerderheid stellen deze dat er sprake is van genocide. Vooruit dan maar.
Het Turks Armeense verhaal van deze tijd gaat over de strafbaarheid van het erkennen van de Armeense genocide in het Turkse strafrecht en over het proces tegen Orhan Pamuk. Het is even ergerlijk als de Franse strafbaarheid van de ontkenning van de Armeense genocide.
In welk verhaal doet Kaloshnikov een duit in het zakje?
In het tweede verhaal dus voor alle duidelijkheid.

Michael Kalasjnikov - 12/04/2015 21:37

Vanaf 1910 begonnen gewapende Armeense bendes Turkse dorpen te bestormen en geheel uit te moorden, dit door subsidie en financiering door de Russen en Fransen (wat gelijk ook de eerste en enige landen zijn die de zogenaamde ‘Armeense Genocide’ accepteren.De deportaties van de Armeniërs zijn inderdaad opgenomen in de administratie van het Turkse Ottomaanse Rijk en volgens de dagboek van Talat Paşa (de uitvoerder van de deportaties) zijn er precies 924.158 Armeniërs naar het afgelegen gebied van de Syrische Woestijn (toen nog deel van Turkije) gestuurd, maar niet ter dood gebracht. Dit is dus een heel verschil met de 2,5 tot 3 miljoen doden die de Armeniërs claimen; helaas nemen de Nederlandse en Belgische media dit aantal over.Zelfs de officiële volkstelling van het Ottomaanse Rijk in 1914, dus voordat de Eerste Wereldoorlog en de deportaties begonnen, zegt dat ‘er precies 1.234.671 Ottomaanse onderdanen zijn met Armeense voorvaders’. Nu vraag ik u hoe er dan 3 miljoen Armeniërs omgekomen zijn? Hebben we ze allemaal twee keer vermoord? Zelfs dan komen we niet op 3 miljoen Armeniërs. Maar ook als we kijken naar het aantal Armeniërs van nu; er wonen drie miljoen Armeniërs in Armenië en ongeveer 1,5 miljoen erbuiten. Een ander belangrijk punt zijn de Armeniërs die nog steeds in Turkije wonen; er wonen nog steeds meer dan 100.000 Armeniërs in Turkije waaronder de belangrijkste Armeniër, namelijk de patriarch van de Gregoriaanse kerk. Hij is de hoofd van de Armeense Gregoriaanse Kerk, die al honderden jaren meerdere kerken in Istanbul en de rest van Turkije heeft.Nu lijkt het mij logisch dat als je een volk wilt uitroeien dat je dan gelijk hun belangrijkste leider oppakt en hun kerken en scholen sluit, kijk bijvoorbeeld naar Hitler. Maar dit is nooit gebeurd en de patriarch zelf ontkent de zogenaamde ‘Armeense Genocide’ dan ook.Als we tenslotte nog komen op een voorbeeld van de Armeense moordpartijen; noem ik de Ãzalp en Saray dorpen vlakbij de stad Van. Toen de Armeense bendes deze dorpen in 1915 bestormden, vermoordden ze de mannen onmiddellijk. De vrouwen werden eerst verkracht en vervolgens samen met de bejaarden en kinderen opgesloten in de moskee, waarna deze in brand werd gestoken. De verschrikkelijke foto’s, genomen door een Duitse journalist Walter Bachman in 1920, zijn op te vragen bij het Turkse ministerie. De kogels en wapens die op die plek zijn gevonden duiden erop dat ze vanuit Rusland komen, de Armeniérs werden dus opgestookt en gefinancierd door Rusland omdat Rusland op dat moment de Eerste Wereldoorlog aan het verliezen was van Turkije en Duitsland.Nu komen we op de bewijzen die de Armeniërs beweren te hebben.

kenan - 18/05/2014 13:06

Ik zag dat de Turken starten een protestactie tegen Armeens monument in Almelo http://forums.hababam.nl/showthread.php?t=178784

kenan - 25/04/2014 00:31

Inderdaad gaat heftig aan toe, zoals bij deze http://forums.hababam.nl/showthread.php?t=177707 Condoleances Turkije na massamoord Armenië
Premier Recep Tayyip Erdogan heeft woensdag in een onverwachte verklaring namens Turkije zijn leedwezen betuigd met de nakomelingen van Armeniërs die hun leven verloren in de deportatie en massamoorden aan het begin van de vorige eeuw.