Petitie: 'Minister Koenders, erken Palestina!’

In opinie op 05-12-2014 | 13:00

In een gezamenlijk persbericht komen het Steuncomité Israëlische Vredes- en Mensenrechtenorganisaties (SIVMO) en Een Ander Joods Geluid vandaag met een petitie waarin Minister van Buitenlandse Zaken Koenders wordt opgeroepen Palestina als staat te erkennen. ‘Koenders verklaarde onlangs dat erkenning dient plaats te vinden op een strategisch moment in de toekomst. Wij zeggen: dat moment is al aangebroken’ aldus SIVMO-voorzitter Gied ten Berge. Jaap Hamburger, voorzitter van Een Ander Joods Geluid: ‘Een erkenning van Palestina kan de redding betekenen van de tweestatenoplossing. Daar zijn zowel Israëli’s als Palestijnen bij gebaat’.

SIVMO en Een Ander Joods Geluid zeggen in het persbericht de petitie te lanceren op een moment dat in diverse Europese landen een erkenning van Palestina op de politieke agenda staat. De parlementen van Groot-Brittannië, Spanje, Frankrijk en Ierland stemden voor moties die de regering opriepen om tot erkenning over te gaan. Het Europese Parlement buigt zich later deze maand over de kwestie. In Zweden erkende de regering in oktober een onafhankelijk Palestina. De Belgische regering zou erkenning overwegen. SIVMO en Een Ander Joods Geluid zien deze petitie ook als een signaal aan de volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer om werk te maken van erkenning van Palestina.

In het persbericht geven de organisaties aan dat de afgelopen maanden honderden Israëli’s, waaronder schrijver David Grossman en Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman, de diverse parlementen in Europa opriepen voor moties te stemmen die pleiten voor een erkenning. ‘Deze Israëli’s, waaronder velen uit de mensenrechten- en vredesbeweging, maar ook uit de regionen van politiek en leger, zien hoe de bezetting ook Israël zelf, als democratische rechtsstaat en als samenleving, ernstige schade berokkent. Een erkenning van Palestina bevordert een democratisch en veilig Israël’ aldus Ten Berge. ‘Een erkenning brengt daarnaast meer balans aan in de Israëlisch-Palestijnse verhoudingen. Dat kan gunstig uitpakken voor vredesonderhandelingen’ vult Hamburger aan. ‘Het is een steun voor de gematigde stem in Palestina die pleit voor een geweldloze oplossing, en is bovenal een bevestiging van de legitieme nationale rechten van het Palestijnse volk’.

De petitie, met uitgebreide achtergrondinformatie, vindt u hier en hier

Meer over het Palestina en Israël op dit blog: hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 


Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

  


Meer over een ander joods geluid, erkenning, israël, koenders, palestina, petitie, sivmo.

Delen:

Reacties


Hans van Zanten+ - 14/12/2014 15:35

Geen erkenning voor een staat die nooit heeft bestaan..Israel heeft een meer dan 4000 jarige band met dit land..

Peter Matla - 06/12/2014 01:33

Wat wil Israël nou?!
De Westbank in z'n geheel annexeren kan niet.
Want dan is de Joodse staat ineens geen Joodse staat meer.
Nog tientallen jaren vele miljoenen mensen laten zweven
in een soort statenloosheid en rechteloosheid?!
Je kan toch niet miljoenen mensen generaties lang onder een militaire bezettingsmacht laten leven, zonder dat de spanning ooit tot een moorddadig kookpunt oploopt?!

Nee, de enige oplossing is een 2-staten oplossing!
Met veiligheidsgaranties voor beide partijen.

Fatiha karimi - 05/12/2014 13:38

erken palestina!