Poging tot brandstichting Etten-Leur - update lijst met geweldsincidenten rond moskeeen

In opinie op 27-10-2014 | 14:08

Bij een moskee in Etten-Leur is gisterenavond geprobeerd brand te stichten. Een getuige zag dat twee jongens een zak die tegen de gevel van het gebouw lag, in brand staken en daarna weg gingen. Het vuur is daarna waarschijnlijk vanzelf gedoofd. Dat meldt Omroep Brabant.

De voorzitter van de moskee heeft inmiddels aangifte gedaan. Enkele maanden geleden werd de moskee beklad.

Hieronder een geactualiseerde lijst met geweldsincidenten rond moskeeen. Het aantal in de media bekend gemaakte incidenten staat in 2014 nu op vijf. Dat ligt hoger dan het totaal aantal incidenten in de 'rustige' jaren 2013 (4 incidenten) en 2012 (2 incidenten).

Deze lijst hebben we de afgelopen jaren al een paar keer gepubliceerd. De lijst is samengesteld op grond van mediaberichten en eerdere blogs op Republiek Allochtonië, Frontaal Naakt, de database van Rechtspraak.nl  en tips van onderzoeker Ineke van der Valk. In haar boek schrijft zij dat moskeeën in Nederland in de periode 2005-2010 117 keer doelwit geweest van geweld dat voorkwam uit angst voor de islam. Moskeeën werden beklad (43 keer) of er waren vernielingen bij islamitische godshuizen (37 keer). Onlangs maakte ze bekend dat 2/3 van de Nederlandse moskeeen ten maken heeft met agressie

Het gaat waarschijnlijk om een topje van de ijsberg omdat verschillende moskeeen er de laatste jaren voor kiezen geen ruchtbaarheid te geven aan geweld of bekladding.  Dit vanuit de gedachte dat media-aandacht de kick van de daders alleen maar zal vergroten en andere potentiele daders op een idee zou kunnen brengen. In een uitzending van Argos over het boek van Ineke van der Valk verklaarde moskeebestuurder Aissa Zanzen dat ook de taalbeheersing een rol speelt en het gebrek aan vertrouwen dat er iets met een melding wordt gedaan.

Hieronder het overzicht

Zie ook overzicht van incidenten in Belgische moskeeën.

Oproep:

Heeft u aanvullingen op deze lijst of staan er onjuistheiden in? Geef het aan ons door en mail naar info@republiekallochtonie.nl.
Komt u andere vormen van moslimhaat tegen. Mail het ons ook. 

Ewoud Butter is hoofdredacteur van Republiek Allochtonië

Meer over moslimhaat/moslimdiscriminatie/islamofobie op dit blog vindt u hier
Meer over antisemitisme hier.

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 

 


Meer over incidenten, lijst, moskee, moslimhaat.

Delen: