Populaire scheldwoorden: Homo, hoer, Marokkaan en jood

In opinie op 17-09-2014 | 20:10

Seksualiteit, afkomst en religie spelen een grote rol bij het kiezen van scheldwoorden op het schoolplein. Homo, hoer, Marokkaan en Jood zijn, in deze volgorde, de meest gebruikte scheldwoorden waar leerlingen vanaf ongeveer 8 jaar mee worden gepest. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij (NAMM) en stichting de Kinderconsument onder 50 onderwijsgevenden. Samen lanceerden zij de #PestThermometer.

Volgens de Kinderombudsman worden per jaar 1:10 basisschoolleerlingen structureel gepest: offline op school, maar ook online. Ruim 10% van de jongeren (15-18 jaar) wordt wel eens gepest op internet. Laster, roddel en achterklap komen het meest voor, maar ook stalking, bedreiging en chantage. De Kinderombudsman baseert dit op onderzoek van het CBS.

Met de Pestthermometer willen de initiatiefnemers achterhalen welke groepen het meest de klos zijn en of anti-pestbeleid moet worden toegespitst op bepaalde groepen.

In hoeverre een dergelijke pestthermometer een betrouwbaar beeld oplevert, is overigens maar zeer de vraag. Een internetpeiling is zelden representatief.

Hieronder de ranglijst, zoals gemeten op 17 september om 20 uur. De top 4 bestond op dat moment uit: Homo, hoer, Marokkaan, slet. 

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 


Meer over bitch, hoer, homo, jood, marokkaan, pesten, schelden, slet, turk.

Delen:

Reacties


Berend - 18/09/2014 19:33

@jvantilt je komt zeker nooit in een voetbalstadion? 'Homo' is daar onder de voornamelijk autochtone hooligans een populair scheldwoord. Ook op de (witte) basisschool van mijn kinderen zijn 'homo', 'hoer' en 'slet' veelgebruikte scheldwoorden. En verder wordt er nog steeds veel met ziektes gescholden

jvantilt - 18/09/2014 18:46

Opmerkelijk dat homo/hoer typisch allochtone scheldwoorden zijn die door een relatief kleine groep medelanders wordt gebruikt, toch?

koos zevenbergen - 18/09/2014 09:42

Als 77-jarige reiziger via openbaar vervoer valt mij vooral 'homo' als scheldwoord op. Ik reis meestal tussen Ruinen (Drenthe) en Zwolle.
Misschien zou onderzoek naar pesten zich niet moeten beperken tot het gedrag op en rond scholen en is dit ook niet het geval.