Psychiater van jihadzaak gehaald na vooringenomen tweets

In opinie op 15-04-2015 | 21:58

Het Openbaar Ministerie heeft een psychiater van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie van de Haagse jihadzaak gehaald naar aanleiding van zijn tweets. Dat bericht de NOS.

In de jihadzaak staan tien jongeren terecht,die verdacht worden van jongeren voor de jihad. Het OM wilde de verdachten laten onderzoeken door het NIFP, maar de betrokken psychiater liet zich in tweets volgens advocaat Michiel Pestman vooringenomen uit over de islam, extremisme en over de verdachten. Dat laat Pestman de NOS weten. Een gedragsonderzoeker zou zo neutraal en onbevooroordeeld mogelijk moeten zijn. 

Wouter Bos van het OM bevestigt tegenover de NOS dat het NIFP door het OM gevraagd is betrokkene  van de zaak te halen vanwege zijn niet zakelijke twittergedrag. Een deel van de gewraakte tweets is inmiddels verwijderd.

De projectgroep Moslims in Dialoog heeft over de affaire een artikel geschreven en een deel van de tweets opgeslagen in een online-publicatie. Volgens Moslims in Dialoog  leveren de activiteiten van de psychiater op Twitter "sterke aanwijzingen op dat hij naar objectieve maatstaven de gerechtvaardige schijn heeft opgewekt dat hij niet onpartijdig of niet onafhankelijk zijn werk als gedragsdeskundige zou kunnen uitvoeren. Het gevaar van ‘confirmation bias’ is daarom levensgroot aanwezig: mensen neigen informatie in te winnen en te interpreteren die overeenkomt met hun al bestaande opvattingen." De projectgroep zet ook vraagtekens bij het automatisch inschakelen van het NIFP bij verdachten en veroordeelden van terroristische misdrijven. "Er bestaan immers geen onderzoeken of sterke indicaties waaruit blijkt dat het vanzelfsprekend is dat deze doelgroep te maken heeft met psychische problemen."

Bron: NOS

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 


Meer over jihadproces, moslims in dialoog, radicalisering.

Delen: