PvdA kandidatenlijst vormt beste afspiegeling bevolking

In opinie op 03-06-2010 | 16:00

De PvdA heeft de Afspiegelingsprijs gewonnen. De prijs voor de kandidatenlijst die de beste afspiegeling van de bevolking vormt, is uitgeloofd door E-Quality, kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit. E-Quality heeft gekeken naar het percentage mannen en vrouwen op de verkiezingslijsten en het percentage kandidaten met een niet-westerse achtergrond. PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer ontvangt op 3 juni 2010 de prijs (een gegraveerde spiegel) uit handen van E-Quality-directeur Joan Ferrier.

“De huidige Tweede Kamer is de afgelopen jaren meer en meer een afspiegeling geworden van de bevolking”, aldus Joan Ferrier op de E-Quality bijeenkomst ‘Kies Krachtig’. “Maar er is nog een stap te zetten. Vrouwen maken nu 42% van de Kamer uit, en dat moet natuurlijk minstens 50% worden. En bijna 9% van de huidige Kamerleden is van niet-westerse herkomst, terwijl dat in de bevolking 11% is”.

Beoordeling kandidatenlijsten

E-Quality vindt het belangrijk dat de Tweede Kamer zoveel mogelijk een afspiegeling van de bevolking is omdat:

  • het zonde is om talenten onbenut te laten, door onbewust voorrang te geven aan witte mannen.
  • Kamerleden, naast hun beroepservaring, politieke ervaring en standpunten natuurlijk ook hun persoonlijke ervaring meebrengen. Een volksvertegenwoordiging die divers is samengesteld weet wat er in de maatschappij leeft.
  • het goed is als burgers zich herkennen in de volksvertegenwoordiging; als zij zien dat mensen zoals zij in de Kamer aan het woord komen.

E-Quality heeft bij de beoordeling van de kandidatenlijsten gekeken naar het aantal kandidaten dat een enigszins reële kans maakt om in de Kamer te komen. Vervolgens kon elke partij scoren op het percentage vrouwen en op het percentage kandidaten met een niet-westerse achtergrond. Ook heeft E-Quality gekeken of de niet-westerse kandidaten uit mannen én vrouwen bestaan.

Hekkensluiters en top 3

Uit bijgevoegde tabel blijkt dat de SGP hekkensluiter is, met een lijst van alleen witte mannen. Net iets daarboven komt de PVV, met niet alleen weinig niet-westerse kandidaten maar ook slechts 15% vrouwen. Op de derde plaats in de top 3 is geëindigd D66. Op plaats 2 staat GroenLinks met 53% verkiesbare vrouwen, en 18% niet-westerse kandidaten – waaronder echter geen vrouwen. Winnaar is geworden de PvdA met 50% vrouwen en 16% niet-westerse kandidaten, waarvan de helft vrouwen. Het overzicht met alle scores staat onderaan dit bericht.


 

NB: De percentages van de rode en groene staven staan onder in de tabel. De tekst ‘50% vrouw’ bij de PvdA hoort bij het groene staafje van de niet-westerlingen en betekent dat 50% van de niet-westerlingen vrouw is, oftewel de helft van die 16%, enz. En in dit voorbeeld betekent 16% niet-westerlingen dat het om 8 kandidaten gaat, waarvan 4 vrouw. Deze toelichting geldt ook voor de overige partijen.

Scores boven 50% vrouwen en 11% niet-westerse kandidaten komen in feite boven de afspiegeling van de bevolking. E-Quality heeft hiervoor echter geen aftrekpunten in rekening gebracht, omdat de partijen die boven deze grenzen scoren bijdragen aan een betere afspiegeling in de Tweede Kamer als geheel.

Bron: persbericht E-quality

 


Meer over #tk2010, allochtonen, e-quality, politiek, verkiezingen, vrouwen, witte mannen.

Delen:

Reacties


Said - 06/06/2010 12:53

Mensen uit het bedrijfsleven zijn belangrijker dan de juist percentages vrouwen / allochtonen, lijkt mij een zeer dubieuze stelling. Op de lijsten moeten ook mensen uit het bedrijfsleven worden geplaatst, maar zijn zeker niet belangrijker dan mensen uit zorg, politie&justitie, onderwijs en milieu. Immers alle politieke partijen zeggen werk te maken van deze thema’s, naast economische groei en werkgelegenheid. Kennis uit deze sectoren is even belangrijk voor het Kamerwerk. Maar dat is iets anders dan de etniciteit en geslacht van de kandidaten. Voor de samenstelling van de kamer zijn deze factoren op zich zelf van belang en kunnen niet worden afgezet tegen sectoren waar men werkzaam was /afkomstig is. Vrouwen en migranten kunnen trouwens ook uit het bedrijfsleven komen, zie Mustafa Amhaouch op de CDAlijst

Daan - 03/06/2010 22:46

Is ook gekeken naar % kandidaten met ervaring in het bedrijfsleven? Lijkt mij belangrijker dan de 'juiste' percentages vrouwen / allochtonen.