PvdA-raadslid Mbarki over radicalisering: meer aandacht voor preventie en samenwerken met moskeeën

In opinie door Kemal Rijken op 05-07-2014 | 12:41

Naast repressie, moet er meer aandacht komen voor de voedingsbodem van radicalisering. Ook moet er meer worden samengewerkt met de religieuze infrastructuur, waaronder moskeeën. Dat stelt het Amsterdamse PvdA-raadslid Sofyan Mbarki in een gesprek met Kemal Rijken van Amstelpolis, een programma op het Amsterdamse Salto-kanaal.

Mbarki, behalve raadslid ook teamleider op het Calvijn met Juniorcollege, reageerde onder andere op een artikel dat vorige week op Republiek Allochtonië verscheen, waarin de vraag werd gesteld of de gemeente Amsterdam wel genoeg doet om radicalisering tegen te gaan. Zo is het volgens dit bericht onduidelijk wat Amsterdam aan preventie doet.

Volgens Mbarki moeten de jongeren die radicaliseren niet gecriminaliseerd worden zolang ze geen strafbaar feit plegen. Hij pleit voor dialoog en de ruimte voor deze jongeren om zich te uiten. De jongeren moeten niet het gevoel krijgen dat ze tweederangs burgers zijn. 

Vandaag werd bekend dat de gemeente Den Haag 1,5 miljoen extra uittrekt om radicalisering tegen te gaan. Mbarki pleit niet direct voor meer geld, maar wel voor samenwerking met de religieuze infrastructuren, waaronder moskeeen. Dat dit nuttig kan zijn blijkt onder andere uit een bericht in het NRC dat de gemeente in Delft niets deed met een signaal van een moskee uit die gemeente. 

 

Meer over radicalisering op dit blog hier


 Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.


 


Meer over amstelpolis, amsterdam, jihad, kemal rijken, radicalisering, radicaliseringamsterdam, sofyan mbarki, syrie, syriegangers.

Delen: