Quinsy Gario stopt met overleg over Zwarte Piet

In opinie op 11-08-2014 | 12:59

Quinsy Gario heeft bekend gemaakt dat hij zich terugtrekt uit het overleg over de intocht van Sinterklaas.

Gario, die de afgelopen jaren onvermoeibaar en onbevreesd de discussie over Zwarte Piet aanzwengelde en gaande hield, verklaart tegenover Het Parool: 'Mijn missie zit erop'. 'Ik heb alles gedaan wat ik kon,' zegt hij.

Niet onderhandelen over verzwakking van het racisme

Deze week zal burgemeester Van der Laan bekend maken wat hij gaat doen met de uitspraak van de rechter over de vergunning van de intocht in de stad. Sinds 2012 wordt er in Amsterdam overlegd tussen verschillende partijen. Van der Laan faciliteerde deze gesprekken. In september 2013 werden er 21 bezwaarschriften tegen de vergunning voor de intocht in Amsterdam ingediend. Van der Laan wees In oktober 2013 de bezwaarschriften af, maar moest die beslissing in juli 2014 van de rechter herzien. Hij beraadt zich nog of hij in hoger beroep gaat.

Quinsy Gario schrijft op zijn blog Roet in 't eten: "Het is voor mij niet meer relevant of de burgemeester in hoger beroep gaat of niet. Tijdens de gesprekken die ik en anderen met hem over de intocht hebben gevoerd, heeft hij genoeg informatie gekregen waarmee hij zijn afweging kan maken. Mijn doel tijdens die gesprekken was niet om te onderhandelen voor afzwakking van het racisme verpakt in de figuur zwarte piet. Eenmaal erkend, kan je racisme niet afzwakken. Ik bedank dan ook voor verdere gesloten-deur-gesprekken met de burgemeester, de intocht organisatie en andere belanghebbenden."

Een feest zonder een vlekje racisme

Verder schrijft hij: "Na de rechterlijke uitspraak, en de reacties daarop, is het duidelijker dan ooit dat de uitvoerende partijen dit jaar nog doortastende veranderingen moeten doorvoeren. Men heeft lang genoeg gewacht op de mogelijkheid die de uitvoerende partijen nu door de rechter is geboden om een frisse intocht te organiseren. Het is nu tijd dat de uitvoerende partijen van onze nationale gewoonte zelfverzekerd daad bij woord voegen. Een feest voor iedereen is een feest zonder een vlekje racisme."

Met de dood bedreigd
In bovengenoemd artikel in het Parool laat Gario weten dat hij geschokt is door de heftigheid waarmee de discussie over Zwarte Piet de afgelopen jaren is gevoerd: 'Ik ben meerdere malen met de dood bedreigd en heb moeten onderduiken. Alleen in een fascistisch land probeert men elkaar onder dreiging van geweld de mond te snoeren.'

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 


Meer over amsterdam, quinsy gario, zwarte piet.

Delen:

Reacties


Tutti Lanotte - 28/10/2014 09:20

Quinsy Gario is een charmante Antilliaan zeg maar een Bel Esprit maar jammer dat hij het Sinterklaasfeest racistisch vindt want als Zwarte Piet een Blauwe- of Rode Piet moet worden dan mogen alle Surinaamse toko’s geen relaxers of haarontkroezers, pruiken (human hair, Brazilian hair) meer verkopen want een donkere vrouw met kroes haar moet geen pruik dragen, sluik, lang haar, blond haar met blauwe lenzen want Black is Beautiful. Afrikaanse vrouwen die een Europees of Latijns uiterlijk wensen discrimineren zichzelf en maken de Europese- en Latijnse vrouwen belachelijk. De beroemde Michael Jackson wilden geen Afrikaans uiterlijk hebben, vele Afrikanen ontkroezen het haar en gebruiken chemische skin lightenings. Degenen van het negroide ras (niet allemaal maar wel heel veel) in Nederland houden van Black Music, zijn meestal geen dierenvrienden, hebben eigen kledingstijl etcetera dus ze hebben hun eigen cultuur. In Opsporing Verzocht ziet met de Antilliaan..hoe wordt hij herkend? Men heeft het over een bepaald uiterlijk en het accent. Dus Quinsy Gario moet zich focussen op de Antillianen die te vaak in Opsporing Verzocht zijn en zich minder druk maken om Zwarte Piet want Zwarte Piet is geen crimineel, is geen dierenbeul maar is een kindervriend.